Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Återvinning av fosfor från slam till produkter

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - SP Energi och bioekonomi, Stockholm
Bidrag från Vinnova 3 079 201 kronor
Projektets löptid november 2016 - februari 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Mål i projektet har varit att välja ut, ta fram och anpassa stöd och metoder för att underlätta och öka en recirkulation av fosfor från avloppsvatten och slam, mellan urbana områden och produktiv jordbruksmark. Målet var att ta fram följande innovationsstöd: Marknadspotential möjligheter och hinder Miljöpåverkan resursanvändning och kvalitet Jordbruksanvändning fysikaliska egenskaper och spridningsjämnhet Metoder har testats, anpassats och presenterats inom alla tre grupperna vilket betyder en mycket god måluppfyllelse.

Resultat och förväntade effekter

Projektdelen om marknadshinder visade att hindren är kopplade till sökriktningen, marknadsformation och legitimering. En förenklad metod för LCA togs fram för att beräkna energianvändning och klimatpåverkan. I väntan på lagstiftning föreslås föroreningsbedömning av fosforprodukter att göras mot existerande regelverk för organiska gödselmedel och avloppsslam. Förutsättningen för att nya produkter ska kunna användas i jordbruket är att de har kemiska och fysikaliska egenskaper som möjliggör användning av jordbruekts maskinpark. Testmetoder för detta har beskrivits.

Upplägg och genomförande

Projektet innehöll tre arbetspaket; inom ap 1 användes innovations-analysmetoder för att identifiera möjligheter och hinder när det gäller fosforrecirkulation; inom ap 2 tog vi fram en anpassad förenklad metod för LCA samt ett upplägg för bedömning av innehållet av miljöpåverkande ämnen urval av ämnen. Dessa metoder tillämpades på två producerade produkter baserade på utvunnen fosfor. Inom ap 3 testades genom fältförsök hur de två fosforprodukterna kan användas i jordbruket med befintlig maskinpark, med avseende på doseringsnoggrannhet och spridningens jämnhet.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 oktober 2020

Diarienummer 2016-03434

Statistik för sidan