Utlysningen syftar till ett minskat klimat- och miljöavtryck inom tillverknings-, gruv- och metallindustrin. Inriktningen är mot regleringar och styrmedel som påverkar förutsättningarna för hållbar omställning.
Projekten som finansieras förväntas bidra med underlag med potential för utveckling av olika typer av regleringar och styrmedel. Vidare förväntas projekten analysera hinder, målkonflikter och belysa effekter på industrins globala konkurrenskraft.
Utlysningen görs inom ramen Impact Innovationprogrammen Metals & Minerals och Net Zero Industry med syfte att bidra till nedanstående missioner och programmål.
Net Zero Industrys mission är att minska den svenska tillverkningsindustrins fotavtryck fram till 2035 jämfört med 2024 med:
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp per intäkt under produktens eller tjänstens livslängd.
- 75 procent minskade växthusgasutsläpp från resurser som energi och material som används i tillverkningsprocesser per producerad enhet, oberoende av störningar i tillverkningssystemet.
- Ökad resiliens inom svensk tillverkande industri inklusive robusta leverantörskedjor.
Metals & Minerals mission är att säkerställa en hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning för samhällsomställningen. Den innebär bland annat att hållbarhetsaspekter som biodiversitet, vatten- och luftkvalitet behöver beaktas.
Metals & Minerals programmål är:
- Signifikant svenskt bidrag till EU:s CRMA-mål att minst 10 procent av EU:s årliga användning av strategiska råmaterial ska produceras i unionen och att minst 25 procent är återvunnet material.
- Fossilfria förädlingskedjor för mineral och metaller år 2045.
- Signifikant minskat miljöavtryck för mineral- och metallproduktion år 2040.
- Trefaldig ökning av kvalificerade sökande till arbeten inom gruv- och metallindustrins år 2035 jämfört med 2020.
Regelverk och styrmedel har stor betydelse för industrins omställning. Å ena sidan kan harmoniserade, relevanta och väl utformade regelverk och styrmedel ge riktning, stimulera och påskynda insatser för omställning. Å andra sidan kan felutformade eller avsaknad av regelverk och styrmedel medföra svaga incitament och oklara spelregler, vilket kan motverka långsiktiga investeringar för hållbar omställning.
Andra utmaningar är hanteringen av mål- och intressekonflikter samt risker för social och regional ojämlikhet.
Utlysningen omfattar policy och styrmedel från såväl offentligt håll som från branscher och standardiseringsorgan. Styrmedlen kan vara av många olika slag såsom lagar, regler, föreskrifter, tillstånd, prövning, tillsyn, standarder och certifieringar. Vidare ingår olika typer av ekonomiska styrmedel såsom skatter, avgifter, bidrag, subventioner och pantsystem. Slutligen ingår strategier, färdplaner och liknande med relevans för hållbar omställning av industrin.
Utlysningens resultatmål
Projekten förväntas resultera i:
- Kunskap med potential att bidra med underlag till utveckling av regleringar och styrmedel med relevans för hållbar omställning inklusive potentiella effekter på social och regional jämlikhet.
- Kunskap om mål- och intressekonflikter samt ökad förståelse för effekter på industrins globala konkurrenskraft av nuvarande och kommande regleringar och styrmedel.
- Plan för fortsatt nyttiggörande av projektresultaten efter projekttidens slut.
Utlysningens effektmål
Projektresultaten förväntas på sikt få följande effekter:
- Regleringar och styrmedel som främjar Net Zero Industrys eller Metals & Minerals mission och programmål.
- Regleringar och styrmedel som är ändamålsenliga och bidrar till ett minskat klimat- och miljöavtryck från tillverknings-, gruv- och metallindustrin.
- Minskade policyrelaterade hinder och förbättrad hantering av mål- och intressekonflikter inklusive regleringar och styrmedel som främjar industrins hållbara konkurrenskraft.
Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Denna aspekt ingår i bedömningskriteriet Aktörer.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns kön- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. I ansökningsformuläret finns under rubriken ”Projektuppgifter” en fråga om detta som är obligatorisk att besvara i alla ansökningar. Denna aspekt ingår i bedömningskriterierna Potential och Genomförbarhet.
Vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.