Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vänta barn på arabiska och svenska! Normkritisk, innovativ design för interaktiv mödrahälsovård

Diarienummer
Koordinator LINNÉUNIVERSITETET - Institutionen för svenska språket
Bidrag från Vinnova 2 500 000 kronor
Projektets löptid november 2016 - oktober 2019
Status Avslutat
Utlysning Normkritisk innovation

Viktiga resultat som projektet gav

Målet är att utveckla en app med normkritisk design som dialogstöd i mödrahälsovården mellan barnmorskor och arabisktalande kvinnor. Appen ska komplettera tolkar. Appen är kvalitetssäkrad och informerar arabisktalande om graviditet, förlossning och föräldraskap. Via appen kan barnmorskorna kontrollera att kvinnorna har fått korrekt information. Normkritiken i appen inriktas på jämlikhet mellan kvinnor med olika etnicitet och har ett dubbelt reflexivt perspektiv.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har utvecklat appen SADIMA med normkritisk design som ett dialogstöd i mödrahälsovården (MHV). Appen ska brukas av barnmorskor i kontakt med arabisktalande kvinnor och ska fungera som komplement till tolkar och informera om MHV och den vård som de får. Appen ger kvinnorna kunskaper och handlingsberedskap, vilket ökar deras egenmakt. Vi har ökat insikterna om de möjligheter och risker som finns i kommunikation där parterna inte förstår varandra och hur kommunikationen kan främjas genom en app. Med appen kan barnmorskorna vara säkra på att kvinnorna fått korrekt information.

Upplägg och genomförande

Arbetet i projektet har gjorts i 4 steg. Vi har kartlagt kvinnornas och barnmorskornas behov och tagit fram en app med innehåll på arabiska och svenska; i appen finns text, bilder och tal. Appen har testats iterativt i vården och utvärderas. Därefter har vi förändrat makrostrukturen och uppgraderat appen, vilket ökat funktionaliteten avsevärt. Appen heter SADIMA och finns att ladda ner gratis från App Store. Materialet från projektet har analyserats med språkliga och vårdvetenskapliga normkritiska metoder, och vi har haft workshoppar om normkritisk design.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-04159