Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ungdomar medskapar nya insatser på Socialtjänsten

Diarienummer
Koordinator MASKROSBARN
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid maj 2019 - januari 2020
Status Avslutat
Utlysning Social innovation
Ansökningsomgång Utveckla och testa en social innovation - steg 1 2019

Syfte och mål

Insatsen Extravuxen syftar till att fylla ett tomrum i socialtjänstens utbud av insatser och motverka till att fler ungdomar faller mellan stolarna. Ungdomar önskar ett emotionellt stöd från sin Extravuxen och av den anledningen har vi utvecklat ett gediget stödmaterial bestående av olika övningar och kunskapsfilmer. Vi har under projekttiden tillsammans med Umeå kommun implementerat insatsen, rekryterat och genomfört utbildning för Extra vuxna. Under hösten 2019 beviljades insatsen till tre ungdomar för allra första gången, som sedan dess fortlöpt och fått stor uppskattning.

Resultat och förväntade effekter

Det största resultatet är att Extravuxen beviljats till ungdomar som utan Extravuxen riskerat att bli utan stöd som uppfyller deras behov. Umeå har fått upp ögonen för socialtjänstens otillräcklighet i utbud av insatser vilket lett till en ökad förståelse till varför Extravuxen behövs. Utöver det har projektet bidragit till ett perspektivskifte och ifrågasättande av gamla system inom socialtjänsten där ungdomars behov och önskemål inte alltid sätts i fokus, inte bara i Umeå utan även i ett större perspektiv då ett flertal kommuner visat intresse och känt igen problematiken.

Upplägg och genomförande

Maskrosbarn har under arbetet med projektet ansvarat för utvecklandet av material, utbildning och rekryteringspaket. För att inhämta socialtjänstens perspektiv har de olika delarna diskuterats och presenterats för projektgruppen. Parallellt med det arbetet har synpunkter från ungdomar inhämtats. Umeå har ansvarat för implementering inom kommun och har vid behov konsulterat Maskrosbarn. Uppdelning har varit nödvändig då Umeå inte haft de resurser som krävs för utvecklande och Maskrosbarn inte haft möjlighet att ansvara för kommunens implementering.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 mars 2020

Diarienummer 2019-01598

Statistik för sidan