Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Strategier och indikatorer for gruvsäkerhet

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Arbetsvetenskap
Bidrag från Vinnova 3 410 000 kronor
Projektets löptid juni 2018 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning

Syfte och mål

Syftet med forskningsprojektet var att bidra till en ökning av arbetsplatssäkerheten inom den svenska gruv- och mineralindustrin genom att systematisera kunskaper och erfarenheter från ett antal svenska företag rörande säkerhetsarbete, såväl som dra lärdomar från ett antal internationella exempel. Målet var att utveckla strategier och indikatorer som kan bidra till att förbättra säkerhetsarbetet inom gruv- och mineralindustrin och därigenom bidra till att göra företagen attraktiva arbetsgivare. Syftet och målet med projektet har uppnåtts genom studier av sex företag.

Resultat och förväntade effekter

STRIM SAFE har via en analys av policy- och styrdokument samt statistik från sex företag i den svenska gruv- och mineralindustrin, och intervjuer med arbetsmiljöexperter från dessa företag, skapat en bild av vilka områden av säkerhetsarbete som prioriteras inom branschen och vad som kännetecknar dessa. I projektet har även två modeller utvecklats, en med fokus på kvalitetsbedömning av insatser och åtgärder inom ramen för säkerhetsarbete, och en med fokus på säkerhetsindikatorer som kan mäta prestandan i säkerhetsarbetet.

Upplägg och genomförande

För att uppfylla syftet och nå målet med projektet utvecklade vi fem arbetspaket med fokus på: 1) projektsamordning, 2) kartläggning av företagens säkerhetsarbete via dokumentstudier, 3) fältstudier med fokus på intervjuer med experter från företagen, 4) analys av materialet som samlats in från arbetspaket 2 och 3, samt 5) spridning av erhållna resultat till branschen. Trots vissa omställningar under åren 2020/21 till följd av Covid 19-pandemin kunde vi genomföra datainsamlingen i tillräckligt hög utsträckning och sammantaget utmynnande projektet i tre separata rapporter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 januari 2022

Diarienummer 2017-05438

Statistik för sidan