Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Standardisering för urban och situationell brottsprevention

Diarienummer
Koordinator Göteborgs Universitet - Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet
Bidrag från Vinnova 716 800 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - januari 2021
Status Avslutat
Utlysning Att stärka Sveriges roll inom internationell standardisering
Ansökningsomgång Standardisering för att nå ut på nya marknader

Syfte och mål

Projektet Standardisering för urban och situationell brottspreventions syfte var att undersöka om svensk samhällsbyggnadssektor ser standardisering som ett lämpligt stöd för att arbeta med urban och situationell brottsprevention. Målen var att undersöka om sektorn ser innovationspotential avseende design, processer och åtgärder för effektiv sådan prevention; om den ser att förverkligandet av en sådan potential skulle stödjas genom ökad standardisering; samt om den anser att ökad standardisering skulle innebära förstärkt internationell konkurrenskraft.

Resultat och förväntade effekter

Kartläggningen visade att området ännu är fragmenterat i praktiken och motstridigt avseende politik och policy. Samtidigt finns ett stort intresse och stöd för standardisering och det bör finnas möjlighet att samordna många aktörer inom samhällsbyggnadssektorn, både offentliga och privata, i svenskt standardiseringsarbete för att få situationell och urban brottsprevention att fungera väl och effektivt. Det som krävs är samordning av olika slags initiativ, forskning om teori och praktik vid implementering, samt utbildningsinitiativ.

Upplägg och genomförande

Initialt gjordes en kartläggning av standarder, pågående standardiseringsarbete och eventuell certifiering och ackreditering inom området. Detta bildade utgångspunkt för utformningen av en enkät, och analysen av enkätdata kompletterades med insamling av befintlig kunskap genom workshop/möte i samverkan med SIS. Både enkät och workshop baserades på en bred inbjudan till samhällsbyggnadssektorn. Avsikten var att också fånga möjliga spin-off-effekter avseende framtida praktikinsatser och forskning. Kartläggningen omfattade även lagstiftning och policy på området.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 februari 2021

Diarienummer 2019-01090

Statistik för sidan