Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

SKOG - Normkritisk innovation för ökad jämställdhet och attraktivitet inom SCA Skog AB

Diarienummer
Koordinator SCA Skog AB - SCA SKOG AB, SUNDSVALL
Bidrag från Vinnova 1 919 000 kronor
Projektets löptid juni 2018 - juni 2020
Status Avslutat
Utlysning Normkritisk innovation
Ansökningsomgång Normkritiska innovationsprojekt

Syfte och mål

Målet var att genom innovativt normkritiskt jämställdhetsarbete skapa en attraktiv arbetsplats och på lång sikt omvandla könsstereotypa föreställningar om kön, kompetens och arbete. Genomförda aktiviteter har ökat kunskaper och medvetenhet om jämställdhet, skapat en reflektion kring den egna arbetsplatsen och till viss del förändrat kultur och samtalsklimat. Det visar också att enbart fokus på ökning av andelen kvinnor och kvinnliga chefer inte är tillräckligt för att nå målet, det krävs också en utmaning av den manliga normen i företaget för att skapa en långsiktig förändring.

Resultat och förväntade effekter

Följeforskningen visar att kunskapen och medvetenheten om jämställdhet har ökat och skapat reflektion kring den egna arbetsplatsen vilket till viss del har förändrat kultur och samtalsklimat. Resultat indikerar att det är mer förekommande att könssammansättning diskuteras vid rekrytering, och det har skett en fördubbling av andelen män som anser att det är viktigt att ta hänsyn till underrepresenterat kön vid rekrytering. Den rådande normen måste dock fortsätta att utmanas för att flera ska kunna känna sig hemma i organisationen och därmed skapa en attraktiv arbetsplats.

Upplägg och genomförande

Mittuniversitetet har bedrivit följeforskning parallellt med SCA Skogs pågående jämställdhetsarbete genom att delta som betraktare vid utbildningar och workshops, genomföra djupintervjuer av medarbetare samt analys av resultatet från den uppföljande medarbetarenkäten om bl.a jämställdhet. Resultatet har använts för att bedöma framdriften mot projektets mål. Projektets referensgrupp har bestått av en sakkunnig respektive forskare inom jämställdhet och deras synpunkter och reflektioner har varit värdefulla för projektet från planering och till analys av resultat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 oktober 2020

Diarienummer 2018-01671

Statistik för sidan