Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 19 september kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 20 september kl 8.00.

Säkra och Uppkopplade Smarta Ventilationssystem med Radonmätningar

Diarienummer
Koordinator Mittuniversitetet - Mittuniversitetet, Sundsvall
Bidrag från Vinnova 796 684 kronor
Projektets löptid november 2018 - januari 2020
Status Avslutat
Utlysning Digital säkerhet och tillförlitlighet

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med detta projekt har varit att utveckla en säker och användarvänlig molntjänst för Internet of Things (IoT) riktat mot små/medelstora företag (SMF). Molntjänsten ska fungera som ett första steg för SMF att prova på att digitalisera sina produkter på ett enkelt och säkert sätt. Arbetet i projektet har fokuserat på tre områden. Anpassning av företagens produkter så att kommunikation med molntjänsten är möjlig. Utveckling, testning och prestandamätning av molntjänsten. Avslutningsvis gjordes en undersökning av nya affärsmöjligheter möjliga av uppkopplade enheter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har resulterat i en liberalt licensierad molntjänst som öppen källkod där säkerhet särskilt har beaktats. Till detta har även två uppkopplade demonstratorer skapats, ett uppkopplat ventilationsaggregat och en radonsensor. Samt en rapport om nya affärsmöjligheter för uppkopplade enheter från SMF. Projektet har lett till effekten att MidDec numera säljer sin produkt som en IoT-tjänst, samt att AirGreen överväger en omdesign av sitt ventilationsaggregat för att enklare möjliggöra sin IoT-tjänst i framtiden.

Upplägg och genomförande

Genomförandet anses som lyckat. Den resulterande lösningen har utvärderats till att vara en billig lösning som klarar av att hantera upp till 3000 uppkopplade enheter om dom delar maximalt ett värde i minuten var. Samt att affärsnyttan har analyserats, vilket visade på stor potential för SMF. Men det finns några kvarstående tekniska hinder som komplicerar lösningen och som inte går att kringgå. Det krävs t.ex. alltid en individuell anpassning av enheterna beroende på deras applikationsområde, samt att molntjänsten behöver hantera ett certifikat för att säkra sin egen hemsida.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 december 2021

Diarienummer 2018-03952