Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ReFood - integration genom arbete

Diarienummer
Koordinator ReCollab AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid maj 2018 - januari 2019
Status Avslutat
Utlysning Social innovation
Ansökningsomgång Social innovation - utveckla och testa

Viktiga resultat som projektet gav

ReFoods övergripande mål och syfte är att främja integration genom att skapa arbetstillfällen och minska resursslöseriet i matsystemet genom att förädla matsvinn till hälsosamma UGLY smoothies som innehåller 39-48% av det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt. Vi har anställt två nyanlända kvinnor, och främjat integration med handledning, språkträning och sociala aktiviteter. Vi har räddat 3300 kg råvaror från att bli svinn, har sålt 1544 UGLY smoothies till 14 olika återförsäljare.

Långsiktiga effekter som förväntas

ReFood har skapat förändringar som bidrar till en mer hållbar framtid. Vi har anställt nyanlända kvinnor och har utöver en lön, kunnat bidra till ökad jämställdhet och gemenskap vilket på sikt kan minska utanförskapet i samhället. Genom att förädla matsvinn till UGLY smoothies skapar vi ett mer resurseffektivt matsystem samtidigt som konsumenter får en grönsaksboost. Genom kommunikation och marknadsföring sprider vi kunskap om bättre integration, minskat matsvinn och bättre folkhälsa.

Upplägg och genomförande

Inledningsvis prioriterades organisation, samarbetspartners och försäljning för att utveckla en långsiktigt hållbar strategi som bidrar till trygga anställningar för utrikesfödda kvinnor och minskat matsvinn. Produktutvecklingen var tidskrävande men skapade tre utsökta grönsaksbaserade UGLY smoothies gjorda på 100% "fula" frukter och osnygga grönsaker. Samtidigt etablerades återförsäljare och strategier för uppskalning med fler svinnleverantörer och fördjupade partnerskap.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 april 2018

Diarienummer 2018-01300

Statistik för sidan