Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Prospekteringskriterier för polymetalliska sulfidmineralizeringar och industrikarbonater.

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Geovetenskap och miljöteknik
Bidrag från Vinnova 2 760 000 kronor
Projektets löptid augusti 2017 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning

Syfte och mål

Projektet fokuserade på att förbättra prospekteringskriterier för polymetalliska sulfidmalmer (Zn-Pb-Ag) och industrimineralförekomster (kalcit och dolomit), vilka båda är associerade med marmorenheter. Detaljerad kartering och karaktärisering av omvandlingssystemet i Sala har legat till grund för att ta fram en ny geokemisk och mineralogisk zoneringsmodell, som kan tillämpas vid prospektering. Malmerna vid Sala har omtolkats som zinkskarnmalmer. Strukturen och stratigrafin för hela Salastråket har omvärderats, med utökad prospekteringspotential som följd.

Resultat och förväntade effekter

Projektets resultat har stimulerat ett rekordhögt prospekteringsintresse i Salastråket. De nya modellerna har gett nya verktyg och målområden, vilka kan leda till fynd av nya mineralizeringar. Resultaten tillåter detektion av s.k. malmhalos på flera 100 meters avstånd från sulfidmineralizering, och indikerar potential på djupet väster om de historiska gruvorna vid Sala. Projektet har också påvisat industrikarbonatpotential i sidoberget till Garpenbergsmalmer, vilket har lett till ett intresse för utvinning av karbonater som biprodukt.

Upplägg och genomförande

De detaljerade karterings- och provtagningskampanjer som utfördes under projektet har lett till ett unikt dataset, vilket via publicering kommer att gynna vidare vetenskapligt arbete i stråket. Detta består av hundratals litogeokemiska, isotopgeokemiska och mineralkemiska analyser, vid sidan om kartmaterial. En 3D model av Sala silvergruva som togs fram kommer användas i Sala silvergruvas museiutsällning. Med hjälp av modern augmented reality teknik kommer vi använda modellen för att popularisera projektresultat, samt förmedla bergsbrukets betydelse till besökare.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 augusti 2021

Diarienummer 2017-02222

Statistik för sidan