Produktions- och textureringsprocess för proteinrika livsmedel från skogsindustriella restströmmar
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och Livsmedel, Göteborg |
Bidrag från Vinnova | 591 095 kronor |
Projektets löptid | september 2018 - juni 2020 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation |
Syfte och mål
Projektet har undersökt optimala förutsättningar för odling av svampmassa och dess texturering, med syfte att uppnå ett sensoriskt relevant livsmedel som i grunden baseras på socker från en fiberrik sidoström från skogsindustrin. Arbetet resulterade i tillräckliga utbyten av socker och svampmassa. Tyvärr uppnåddes dock inte sensorisk relevans, då svampen visade sig svår att texturera genom vald extrudering. Slutligen kunde projektet konstatera att värdekedjan är potentiellt lönsam, men sannolikt kräver ett joint venture samarbete mellan skogs- och livsmedelsindustrin.
Resultat och förväntade effekter
Projektet har säkerställt råmaterialtillgång för den föreslagna processen, samt påvisat en välfungerande hydrolys- och svampodlingsprocess vid TRL = 5 som vidare behöver demonstreras hos producerande företag. Främst behöver relevant svampmorfologi och sockerpris säkerställas i ett eventuellt fortsättningsprojekt. En lyckad texturering av svampmassan till ett livsmedel går även sannolikt att uppnå med en kraftfullare extruder för att ta processen vidare från TRL = 3. Aktuell Novel Foods lagstiftning och marknadspotential kommer också att avgöra processens framtid.
Upplägg och genomförande
Projektet har prioriterat behovsägarnas insyn genom kontinuerlig uppföljning av uppsatta milstolpar som i sin tur reflekterar projektets status. Den sekventiella ordningen som föreslagits initialt med avseende på främst arbetspaket (AP) 3 och 4 behövde dock modifieras p g a begränsad hållbarhet och transport av svampmassan. Resultatet blev dock en bättre feedback mellan AP 3 och 4 med parallellt pågående aktiviteter. Förutsättningarna för textureringsarbetet i AP 4 var dock svåra att bedöma på förhand, likväl Coronapandemin som påverkat projektet negativt.