Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Optimering av götgjutningsprocessen genom minimering av makrosegringar och porositet/ OPTGÖT

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - mars 2023
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Resurs- och kostnadseffektiv metallindustri

Syfte och mål

Projektet har undersökt uppkomsten av makrosegringar och porositet i götgjutningsprocessen och föreslagit processförändringar för att öka utbytet. Det kunde åstadkommas genom att fördjupa kunskapen om götgjutningsprocessen för ett urval av kokiller genom omfattande temperaturmätning, analys av götkvalitet och karaktärisering av boxmaterial. Informationen användes för att ta fram modeller för simulering av makrosegringar och för optimering av sjunkboxens utformning. Analys av de optimerade sjunkboxarna visade att målet att uppnå ett ökat utbyte har delvis uppnåtts.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten visar att det är möjligt att optimera sjunkboxens utformning så att ett ökat utbyte kan erhållas. Metoderna som användes inom projektet kan användas för liknande kartläggningar och processoptimeringar för andra kokiller hos medverkande eller övriga götgjutare. Brister har identifierats i de använda makrosegringsmodellerna, som bör vidareutvecklas för att öka precisionen och nå sin fulla potential för processoptimering. Kunskapsspridning till övriga götgjutare kommer arrangeras i framtida workshop.

Upplägg och genomförande

Projektet hade ett linjärt genomförande med omfattande kartläggning av götgjutningsprocessen initialt, följt att utveckling av modeller och parameterstudier. Projektet avslutades med utvärdering av föreslagna sjunkboxar i driftförsök. Detta upplägg fungerade väl, men under arbetets gång framkom mindre kunskapsluckor som hade kunnat adresserats i ett tidigare skede för bättre resultat. Att de medverkade företagen hade olika metoder för att utvärdera götkvaliteten gav insikter som kan leda förbättringar i framtida studier.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 april 2023

Diarienummer 2018-02651

Statistik för sidan