Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nästa generations viktoptimerade strukturkomponenter - NEXTCOMP

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Material- och solidmekanik
Bidrag från Vinnova 2 329 000 kronor
Projektets löptid september 2019 - maj 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer

Syfte och mål

I LIGHTer:s färdplan för lättvikt poängteras vikten av kortare utvecklingstider. Detta innebär bland annat att den virtuella verktygslådan måste utvecklas. Syftet med NEXTCOMP är att reducera tiden från experimentell karaktärisering till numeriska material- och brottmodeller, detta för att främja nya material som uppfyller kraven på lättvikt.

Resultat och förväntade effekter

De numeriska verktygen som utvecklats inom projektet har visats sig vara kapabla för att ta fram material- och brottmodeller på ett tidseffektivt sätt. Det finns därmed en potential rörande reducerad tidsåtgången i designfasen av framtidens strukturkomponenter, där stöd tas av numeriska programvaror.

Upplägg och genomförande

Experimentella metoder och numeriska verktyg har utvecklats för att reducera tiden från materialval till kalibrerad material- och brottmodell. Fullfältsmätningarna används sedan i det numeriska verktyget SMM som utvecklats i projektet, för att bestämma hårdnandekurvor och brottöjningar för isotropa samt anisotropa material.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 juni 2023

Diarienummer 2019-02639

Statistik för sidan