Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbar utveckling av havs- och tankodlade makroalger för livsmedelsproduktion

Diarienummer
Koordinator Nordic SeaFarm AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid juni 2020 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups
Ansökningsomgång Innovativa Startups steg 1 våren 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Bolaget har genom projektet noggrant undersökt behov hos olika typer av livsmedelsaktörer samt utvecklat produktionsprocesser för en hållbar utveckling av havs- och tankodlade makroalger för livsmedelsproduktion. Med detta som bas har bolaget förbättrat produktionsprocesser i både labmiljö och havsmiljö, vilket resulterat i en mer konkurrenskraftig produkt. Dessutom har bolaget utvecklat förädlingsformer som bättre passar livsmedelsaktörer, såväl restauranger som livsmedelsproducenter, som i sin tur kommer förbättra slutkundsupplevelsen markant.

Långsiktiga effekter som förväntas

Bolaget har, utifrån behov som kartlagts inom livsmedelsindustrin, skapat mer effektiva produktionsprocesser i såväl förstadie på lab, till havs vid odlingarna, samt i förädlingsstadier. Råvaran finns nu tillgänglig i bättre former för livsmedelsproducenter i stora kvantiteter samt i konsumentvänliga former via en nylanserad e-handel på bolagets hemsida. Resultaten från detta projektet har även gett bolaget nödvändiga insikter för framtida uppskalning och kunskap om vilka investeringar som bör göras för att göra tång ännu mer tillgängligt för en bredare publik.

Upplägg och genomförande

Projektets upplägg och genomförande har på det stora hela gått mycket bra. COVID-19 har påverkat i den grad att fler möten och tester hållits digitalt - men inte påverkat utkomsterna i någon större utsträckning. Bolaget har fått fler kontakter och samarbetspartners inom restaurang- och livsmedelsbranschen, både för torkad och fryst tång. Vi har även startat en egen e-handel, med egenutvecklade produkter, för att sänka barriärerna att använda tång i livsmedel och har redan kommit igång med försäljning. Nu fortsätter arbetet att skapa och lansera mer produkter med svensk tång i.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2021

Diarienummer 2020-01480