Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Hållbar affärsmodell för hantering av förbrukade textilier - En analys av offentlig & privat sektor på kommunal nivå

Diarienummer
Koordinator Emmaus Stockholm
Bidrag från Vinnova 711 516 kronor
Projektets löptid december 2018 - mars 2020
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Cirkulär och biobaserad ekonomi, från teori till praktik

Syfte och mål

Genom projektet har en konkret processguide angående hållbar återvinning av textiler tagits fram och delats med kommuner och strategiska aktörer. Genom projektet har dessa aktörer även delat kunskap med varandra. Informationen är menad att utgöra underlag till både policyutveckling och beteendeförändring på kommunnivå, samt underlätta inför anpassning till EU-direktiv om avfallshantering och miljö, en anpassning som kommer innebära att kommuner får ett tydligare ansvar i avfallshanteringen.

Resultat och förväntade effekter

Genom projektet sammanställdes processmodellen ”Guide för ökad cirkulär textilhantering i kommunen” - en konkret aktionsplan till kommunerna. Projektet har kartlagt behov av ökade kunskaper om hållbara lösningar gällande textilåtervinning och vilka vinster detta medför. Men också att tydlig ansvarsfördelning, lagstiftning och regelverk skulle medföra stora vinster, både ekonomiskt och miljömässigt. Hållbar hantering av återvunna textiler skulle även kunna bidra till arbetstillfällen.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i tre arbetspaket: 1. Genom en kvalitativ undersökning av förhållandena mellan offentliga och privata aktörer gällande hantering av textilier kom vi i kontakt med kommuner, avfallsbolag och insamlingsorganisationer. 2. Guide för ökad cirkulär textilhantering i kommunen. Denna togs fram med underlag från undersökningen, omvärldsanalys samt validering med relevanta aktörer. 3. Kommunikation och spridning av Guiden. Projektet har deltagit i olika plattformar och konferenser (t.ex. Almedalen). Guiden har spridits till samtliga svenska kommuner.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 maj 2020

Diarienummer 2018-04709

Statistik för sidan