Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Ett normkreativt verktyg för en jämlik vårdupplevelse

Diarienummer
Koordinator Södersjukhuset AB - FoUUi/SÖS Innovation
Bidrag från Vinnova 851 485 kronor
Projektets löptid maj 2019 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Normkritisk innovation
Ansökningsomgång Innovationer för ökad jämställdhet och jämlikhet - innovationsprojekt

Syfte och mål

”Vården idag är inte alltid jämlik. Ibland för att patienter inte behandlas lika. Ibland för att patienter behandlas helt lika, fast de har olika behov och förutsättningar.” www.1177 Målet med projektet har varit att utveckla, testa och utvärdera olika verktyg som kan underlätta ett jämlikt bemötande i sjukvården. Målet har uppnåtts. Verktygen ska leda till att patienter och närstående känner sig bemöts utifrån deras individuella behov och förutsättningar samt att sjukvårdspersonalen känner sig stöttad i de mjuka delarna av jobbet.

Resultat och förväntade effekter

Resultatet är ett antal ’bemötandeverktyg’ som är utformade efter identifierade behov hos Neonatalvårdsavdelningen men som även utvecklats för att kunna spridas till andra avdelningar. Verktygen består av: Dörrskyltar, anteckningsblock och så kallade Må-bra kort; som underlättar för föräldrar på Neo att identifiera och uttrycka sina behov, normalisera deras tankar och känslor, och minimera missförstånd med personalen. Empatigymmet, ett kortspel, med vilket personalen kan träna sin empati, ickeverbal kommunikation, och förmåga att hantera knepiga situationer.

Upplägg och genomförande

Verktygen designades av Södersjukhusets Innovationsavdelning med input och feedback från Neonatalvårdsavdelningen. Neo bidrog med ett sammanhang där verktygen kunde utvecklas och en plats där de kunde testas och utvärderas. Projektet bygger på insikter som kommer från workshops med vårdpersonalen på både Neo och Antenatal/BB på Södersjukhuset. Flera ’bemötandeverktyg’ har utformats, ändrats och förbättrats iterativt av Sös Innovation under projektets gång efter kontinuerlig återkoppling från personalgruppen, kuratorerna och nyblivna föräldrar på Neo.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 februari 2022

Diarienummer 2019-01932

Statistik för sidan