Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

DRONESAFE

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Institutionen för rymd- och systemteknik
Bidrag från Vinnova 1 043 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Framtidens drönare
Ansökningsomgång Drönare för ett tryggare samhälle

Syfte och mål

DRONESAFE föreslår utvecklingen av autonoma drönare, utrustade med gassensorer, för att övervaka nivåer giftiga gaser på specifika områden i BOLIDENs dagbrott i Aitik, Sverige efter sprängning. För att stödja brytningen av svensk malm både på ökat djup och med ökad produktivitet och säkerhet, fokuserar DRONESAFE på att optimera metoder i sprängningscykeln samt öka säkerheten hos personal under mätning av giftiga gaser. Genom användning av DRONESAFE förväntas realistiska nyckeltal (KPI) på: noll personal i sprängningsområdet under mätningen av giftiga gaser.

Resultat och förväntade effekter

1. Utveckla en robust, pålitlig, och avancerad AI-baserad autonomi för flygfordon (drönare) med förmåga att helt autonomt genomföra mätningar av giftiga gaser efter sprängning. 2. Integration av de autonoma lösningarna för mätning av giftiga gaser med den luftburna plattformen. 3. Integration av den luftburna plattformen med lokalt positioneringssystem för lokalisering i dagbrottet. 4. Validering av det förslagna konceptet för autonom mätning av giftiga gaser med den utvecklade lufturna plattformen i BOLIDEN´s dagbrott i Aitik, Sverige.

Upplägg och genomförande

Projektet leds av Luleå tekniska universitet (LTU), som också kommer att utveckla och anpassa drönar-tekniken för autonomt uppdragsutförande i den hårda miljön i Bolidens gruva Aitik. Boliden kommer också att tillhandahålla specifikationerna för det planerade driftsscenariot och riktlinjerna för driftsättningen av den presenterade DRONESAFE-tekniken. ABB kommer att bidra till gasavkänningsaktiviteterna och till integrationen av denna typ av sensorer med drönarna och även i produktionssystemen. Bidragen från alla partner kommer att integreras och demonstreras i fält.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 mars 2022

Diarienummer 2020-04548

Statistik för sidan