Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Det inkluderande, hållbara och uppkopplade samhället

Diarienummer
Koordinator Södertälje kommun - SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET
Bidrag från Vinnova 1 743 995 kronor
Projektets löptid februari 2021 - februari 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Syfte och mål

Projektet syfte och mål var att utveckla koncept för hur IoT i avfalls- och resurskedjan kan användas som en strategisk resurs för att möjliggöra datadrivna arbetssätt samt publiceras som öppna data med syftet att främja medborgardialog, involvering och demokratisering. Projektet har utvecklat, testat och implementerat två koncept i tre olika fallstudier. Detta arbete har gett lärdomar kring sensorers användning i olika applikationer, miljöpåverkan av olika delar av de studerade systemen och mer tillgänglig information för medborgare.

Resultat och förväntade effekter

Två koncept togs fram; 1) Utveckla data-drivna arbetsmetoder med målet högre resurs- och kostnadseffektivitet i kommunens arbete med resurshantering, 2) Öppna datatjänster för medborgerligt engagemang och inkludering inom miljöfrågor.De utvecklade koncepten testades och implementerades i tre fallstudier; uppkopplade soptunnor, uppkopplade textilbehållare och besöksstatistik i realtid på återvinningscentralerna. Medborgare kan nu i realtid se kapacitet och besökstryck i återvinningskedjan.

Upplägg och genomförande

Uppkopplade soptunnor och textilinsamlingskärl innebar test med sensorer i kärl för att mäta fyllnadsgrad. Tester visade t.ex. vilka sensorer som klarade kärlen bäst, samt att IoT delen av systemen som helhet hade låg påverkan på den totala miljöpåverkan. På återvinningscentralerna testades att använda data vid in och ut passage som underlag för resursplanering och information till besökare om besökstryck i realtid och detta tillgängliggjordes på webb och app.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 mars 2023

Diarienummer 2020-04106

Statistik för sidan