Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Delningsekononomi och acceptans av smart mobilitet

Diarienummer
Koordinator Högskolan Väst - Institutionen för ekonomi och IT
Bidrag från Vinnova 3 058 567 kronor
Projektets löptid januari 2019 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden

Syfte och mål

SESMA har tillsammans med sina projektdeltagare tagit fram en demonstrator NEVS Share för peer to peer bildelning. Demonstratorn har förändrats under projektet tex har en grupp-funktionalitet utvecklats. Användarna har också gett feedback om demonstratorn. Affärsmodeller för en biltillverkare av autonoma fordon har presenterats i form av hushållsscenarios. Trollhättans Stad har tagit fram lärdomar från SESMA, samverkan med externa samt sammanhållen kommunövergripande mobilitetsstrategi, som kommer att leda till förändringar inom Trollhättans Stad.

Resultat och förväntade effekter

Genom SESMA som är grundat i en samverkansdriven anda, har olika effekter av SESMA uppnåtts:Högskolan Väst engagerade i nya projekt med Trollhättans Stad och Fyrbodals kommunalförbund. Dessutom pågår projektinitiav för en EU-ansökan tillsammans med Oulu Universitet. NEVS har renodlat sin verksamhet, bla utvecklat en affärsmodell i form av scenarios för autonoma poddar och en för flottor av el-bilar. Trollhättans Stad kommer att driva fler projekt avseende smart mobilitet och hållbarhet. För att kunna göra detta kommer beslut att tas om en kommunövergripande mobilitetsstrategi

Upplägg och genomförande

Utifrån SESMA arbetspaket har olika kvalitativa analyser gjorts. Kartläggning i WP2 har analyserat och presenterats som hushållspersonas och hushållsscenarios. Vidare har en tidsgeografisk analys gjorts kring mobilitetsbeteende. I samband med pilotstudien gjordes en tematisk analys baserad på intervjuer och loggar. Här identifierades tre olika dimensioner avseende att använda en bildelningstjänst:kognitiv, normativ och meningsskapande. Alla analyser ha presenterats och utvärderats vid interna samverkansdriva workshops.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 maj 2021

Diarienummer 2018-03987

Statistik för sidan