Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Cirkulär livsmedelskedja -från konsumtion till produktion

Diarienummer
Koordinator INDUSTRIELLT UTVECKLINGSCENTRUM SYD AKTIEBOLAG
Bidrag från Vinnova 999 080 kronor
Projektets löptid december 2018 - februari 2020
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Cirkulär och biobaserad ekonomi, från teori till praktik

Syfte och mål

Syftet var att öka kunskap hos alla aktörer i livsmedelskedjan om hur cirkulär ekonomi kan minska matsvinn. Målen var att de skulle få en holistisk bild över systemet och dess komplexitet, samt att få en bild över nya potentiella samarbeten för innovation. Resultatet är en ökad kunskap hos alla aktörer i systemet om hur cirkularitet kan uppnås genom ökat samarbete och nya affärsmodeller. Framåt behövs utveckling av IT-baserade beställningssystem med statistik och data från hela värdekedjan samt metoder för att räkna ut och informera om olika livsmedels indirekta klimatpåverkan.

Resultat och förväntade effekter

Genom våra ”Innovationsgillen” och slutseminarium samlade projektet cirka 150 personer från hela värdekedjan. Aktörerna fick förståelse för komplexiteten i att alla i kedjan arbetar i egna stuprör med bristande information till varandra. Det gav effekten att aktörerna efterfrågade ett ökat samarbete dem emellan med hjälp bättre IT-system och nya plattformar för nya affärsmodeller. Aktörerna ansåg att en organisation som kunde arbeta med alla aktörer i värdekedjan behövdes.

Upplägg och genomförande

Upplägget var att analysera matsvinn i värdekedjan från konsumentens perspektiv, parallellt med perspektiv hos primärproducent, livsmedelsindustri, grossist, handel och avfallsorganisationer. Analyserna gav olika utfall och de bildade bas för teman på projektets systemiska möten. På dessa möten diskuterades samarbetsmöjligheter och hur gap skulle kunna överbryggas. Detta upplägg gjorde att vi snabbt nådde en stor del av ekosystemet runt livsmedel och fick deras analys av hur matsvinn minskats, vilket vi kunde konkludera i förslag till insatser.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 maj 2020

Diarienummer 2018-04699

Statistik för sidan