Cirkulär livsmedelskedja -från konsumtion till produktion

Diarienummer 2018-04699
Koordinator INDUSTRIELLT UTVECKLINGSCENTRUM SYD AKTIEBOLAG - Industrikluster IUC Syd, Malmö
Bidrag från Vinnova 999 749 kronor
Projektets löptid december 2018 - december 2019
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Policy and behavioral issues for a biobased circular economy

Syfte och mål

Syftet är att minska matsvinn genom att undersöka var möjligheterna finns för att utveckla en cirkulär livsmedelskedja. Hela kedjan från jordbruk, tillverkning, förpackningar, distribution och konsumtion undersöks. Eftersom konsumenten är en stor del av problemen med matsvinn är målet att undersöka vilka preferenser konsumenter har på livsmedel och därmed öka förståelse, insikter och kunskap om möjligheter för cirkulär ekonomi.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas resultera i en gemensam bild, ökad kunskap, potentiella samarbeten hos aktörer i värdekedjan för livsmedel om möjligheter för cirkulära produkter och tjänster som minskar matsvinn. Vidare förväntas projektet bidra till att organisatoriska ”silosar” överbyggs samt erhållen insikt om hur affärsnyttan kan öka genom nya affärsmodeller, produkter och tjänster som är baserade på att överbrygga gapen för en cirkulär värdekedja. Effekterna förväntas bli minskat matsvinn, ökade och nya affärsmöjligheter och förbättrad miljö.

Planerat upplägg och genomförande

Upplägget är tillsammans med intressenter i värdekedjan skapa ökad kunskap och incitament för att minska matsvinn genom samarbete mellan aktörer från hela värdekedjan. Berörda parter inkluderas från start för att skapa samsyn kring gemensamma effektmål. Vi arbetar i en öppen process där frågeställningar och resultat presenteras för och itereras med alla aktörer i värdekedjan.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.