Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

3MaKS - Målsättning, Motivering och Mätning vid Kronisk Sjukdom

Diarienummer
Koordinator Innovation Skåne AB
Bidrag från Vinnova 1 999 000 kronor
Projektets löptid februari 2021 - januari 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Syfte och mål

Projektets mål var att i en behovsdriven process tillsammans med slutanvändare samutveckla och utvärdera ett sammansatt digitalt verktyg, som erbjuder ett helhetsstöd kring egenvårdsinsatser; en digital, teambaserad, och därtill personanpassad funktionalitet som idag inte erbjuds målgruppen (patienter som genomgått njurtransplantation). Under projekttiden utvecklades och utvärderades verktyget, bestående av en 5G-klocka och externa sensorer (våg, blodtrycksmätare), samt en datorplattform för återkoppling av måluppfyllelse och stöd för ökad egenvårdsförmåga.

Resultat och förväntade effekter

Projektresultat och färdigställd behovsinventering kan användas av behovsägarna i kravställning till stödfunktioner och inköp, inför upphandling, införande och nyttiggörande av digitala verktyg för att stödja och individanpassa egenvårdsinsatser. Personal ges möjlighet till uppföljning på distans, vilket möjliggör effektivare resursfördelning till patienter med mer riktade behov. Projektets industripartner undersöker potentiellt nyttiggörande genom möjliga integrationsmöjligheter till den distansmonitoreringsplattform Region Skåne upphandlat.

Upplägg och genomförande

Genomförandet präglades av en iterativ process i teknikutveckling och utvärdering, för att bygga förtroende mellan partners och till verktyget, samt för att säkerställa teknisk stabilitet. Utvärdering genom intervjuer med patienter och vårdpersonal, med resultat som gett positiv, konstruktiv återkoppling. Vårdpersonal och slutanvändare kopplade till två olika regioner (Skåne och Blekinge) var en styrka i projektgruppen, där de kompletterade varandras krav och bekräftade den samlade behovsbilden. En lärdom är att tolkningar av relevant juridik kan skilja mellan huvudmän.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 februari 2023

Diarienummer 2020-04103

Statistik för sidan