Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

3D texture analysis for mechanical properties optimization of rolled aluminium

Diarienummer
Koordinator Uppsala Synchrotronix AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid februari 2020 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – hösten 2019
Slutrapport 2019-05299_GrängesSweden.pdf(pdf, 80 kB) (In English)

Syfte och mål

Projektgruppen har tidigare utfört 3DXRD och röntgentomografimätningar främst på synkrotronljusanläggningen Petra III i Tyskland. Syftet med projektet har varit att kombinera och visualisera data från dessa mätningar för att få mer information om lodinträngning i aluminium samt att få generella analys- och visualiseringsverktyg för dessa mätmetoder. 3DXRD-mätningarna visade sig vara av god kvalitet, så den nyutvecklade programvaran kunde användas för att bättre analysera den tillgängliga datamängden och därmed få nya insikter om lodinträngning i aluminium.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har fallit väl ut för samtliga projektparter. Gränges har fått ny kunskap om lodinträngning i aluminium. Uppsala Synchrotronix får tillgång till ett generellt analys- och visualiseringsverktyg fär 3DXRD-mätningar på metaller. Lunds Universitet har gynnats av att kunna utvecka analysprogramvara för industriella tillämpningar. Projektet ledde till att ett manuskript har skickas in för publicering i tidskriften "Advanced Engineering Materials".

Upplägg och genomförande

Projektet inleddes med ett startmöte där den insamlade datamängden från synkrotronljusmätningarna strukturerades. Tyvärr höll tomografimätningarna inte samma kvalitet som 3DXRD-mätningarna, vilket omöjliggjorde en samtidig visualisering. Dock var 3DXRD-mätningarna av god kvalitet, så Phyton-baserad mjukvara kunde utvecklas och därmed visualisera kornens kristallografiska orientering och dess relativa storlek i materialet. 3DXRD-analysmjukvaran finns tillgänglig via Lunds universitets programsamling DDDXRD.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 mars 2021

Diarienummer 2019-05299

Statistik för sidan