Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Positiva avtryck från Utmaningsdriven innovation

Publicerad: 21 april 2020

De samverkansprojekt som får finansiering i programmet Utmaningsdriven innovation resulterar i både konkreta innovationer för hållbar utveckling och stärkt innovationsförmåga hos de organisationer som deltar. Det visar en analys från Ramboll.

I programmet Utmaningsdriven innovation samarbetar breda konstellationer av företag, offentliga verksamheter, universitet och högskolor och organisationer i civilsamhället långsiktigt för att möta viktiga samhällsutmaningar. Satsningen ska bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

En analys som gjorts av Ramboll på uppdrag av Vinnova visar att programmet bidragit till att de aktörer som deltar stärker sin förmåga till innovation, exempelvis genom kunskap, nätverk och metoder. Något som också är det primära syftet.

- Det finns inte en enskild och på förhand given lösning på stora och komplexa samhällsutmaningar. Istället behövs lösningar på systemnivå som är beroende av en mångfald av insatser inom olika områden, säger Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör för Vinnova.

- Vinnovas satsningar ska stärka innovationssystemet.  Syftet är att samhället ska förflytta sig i riktning mot hållbar utveckling, snarare än att varje enskilt projekt ska lösa en samhällsutmaning. Det är därför avgörande att de kunskaper som kommer fram genom projekten sprids och att olika aktörer lär av varandra.

En bredd av områden

Analysen bygger på fallstudier av avslutade projekt. De spänner över en stor bredd av områden och handlar om lösningar för hållbar utveckling inom bland annat stadsbyggnad, industriproduktion, transporter, skola och sjukvård.

Ett exempel som studerats i analysen är projektet Stadsbruk, där odling i staden ska bidra till entreprenörskap, sysselsättning, integration och hälsa. Där samarbetar Skånes livsmedelsakademi, Sveriges lantbruksuniversitet, forskningsinstitut, flera kommuner och företag. Projektet har bland annat lett till att ett koncept för en ny typ av odling i staden har utvecklats och spridits på kommersiella grunder. Malmö, Göteborg och Växjö har utvecklat eller startat stadsbruk i sina kommuner och flera nya odlingsföretag i stadsmiljö har startats.  

Ett annat exempel är ett projekt för att sjösätta digitaliserade arbetssätt inom patologidiagnostik, som är mikroskopisk undersökning och diagnostik av vävnadsprov. Projektet har tagit fram en digital lösning som införts i flera regioner med potential att leda till förkortade väntetider, högre diagnostisk kvalitet och mer kostnadseffektiv resursanvändning inom vården. I projektet samarbetar bland andra Linköpings universitet med flera regioner och företag.

Några av slutsatserna i analysen

Projekten har gett upphov till flera innovationer

De flesta projekt har skapat avtryck i form av nya koncept och lösningar som har införts eller kommersialiserats. Det kan handla om att enskilda eller flera aktörer, såväl projektparter som externa parter, har infört lösningar som projektet har tagit fram eller att dessa har gjorts tillgängliga för en bredare marknad.

Stärkt innovationsförmåga

I analysen konstateras att satsningen stärker innovationsförmågan hos de aktörer som deltar i projekten. Det vanligaste avtrycket är att de som deltagit har testat och demonstrerat nya koncept och lösningar. Kunskap från detta arbete har också gjorts tillgänglig och spridits exempelvis genom att den har publicerats i vetenskapliga artiklar eller rapporter.

Viktigt med systemansats

Det räcker inte att projekten fokuserar på tekniska lösningar på komplexa samhällsproblem. De projekt som lyckas med breddinförande av en utvecklad lösning har ofta tagit hänsyn till flera aspekter, exempelvis lämpliga affärsmodeller, regulatoriska frågor eller produktionssystem och normer som påverkar genomförandet.

Koppling till globala hållbarhetsmål

2018 blev de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 en central utgångspunkt inom programmet. Det har resulterat i att projekten i större utsträckning fyller ett konkret samhällsbehov än tidigare.


Fakta om analysen

Analysen har gjorts av Ramboll Management Consulting AB på uppdrag av Vinnova. Den är baserad på 31 fallstudier av avslutade projekt inom programmet Utmaningsdriven innovation. Rapporten är den andra av tre planerade rapporteringar under 2019-2021.


Andra samverkansprogram

Flera utvärderingar visar att statliga satsningar på samverkansprogram inom forskning och innovation har långsiktigt positiva effekter. Nyligen har utvärderingar gjorts av satsningen på Strategiska innovationsprogram och Fordonsstrategisk forskning och innovation.

 

Frågor?

Miriam Terrell

Analytiker

+46 8 473 30 81

Rapport

På uppdrag av Vinnova har Ramboll Management Consulting genomfört en analys av programmet. Målet med analysen är att förstå projektens innovationsresor samt projekten och programmets avtryck, det vill säga om och hur den samlade projektportföljen och programmet bidrar till systemförändring och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Uppdraget pågår under perioden januari 2018 till december 2021. Denna analys utgör den andra delrapporteringen och redovisar en samlad analys av de 31 fallstudier som Ramboll hittills har genomfört av avslutade projekt till och med februari 2020. Nedan finns en bilaga där de 15 första projekten studerats. Den tredje och sista rapporten beräknas publiceras i mars 2021. Analysen visar att de samverkansprojekt som får finansiering i programmet Utmaningsdriven innovation resulterar i både konkreta innovationer för hållbar utveckling och stärkt innovationsförmåga hos de organisationer som deltar. Exempelvis genom kunskap, nätverk och metoder, vilket är det primära syftet med programmet. I projekten samarbetar breda konstellationer av företag, offentliga verksamheter, universitet och högskolor samt organisationer i civilsamhället långsiktigt för att möta viktiga samhällsutmaningar. Satsningen ska även bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Bilaga till analysen Bilaga 1 Utmaningsdriven innovation - programanalys del 1 

Senast uppdaterad 23 juni 2020

Statistik för sidan