Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Utveckling regional institutionell kapacitet for industriell och urban symbios i Sverige

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Department of Management and Engineering
Bidrag från Vinnova 1 814 543 kronor
Projektets löptid november 2017 - december 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Projektet syftade till att bidra till uppskalning och spridning av industriell och urban symbios (IUS) med tillhörande nytta för resursproduktivitet med fokus på Sverige i en global kontext. Detta har åstadkommits genom samproduktion och spridning av ny och förbättrad kunskap om: Tillståndet och förbättringspotentialen för regional institutionell kapacitet (RIK) för IUS i några svenska regioner, Åtgärder och aktiviteter som kan stärka RIK för IUS i svenska regioner.

Resultat och förväntade effekter

Projektet genererade evidensbaserat stöd till offentliga och privata aktörer i svenska regioner och stärkte deras kapacitet att effektivt förbättra förutsättningarna för uppskalning och spridning av IUS i sina kontexter. Användning av projektets resultat har kommit till nytta i andra regioner i Sverige och hela Östersjöregionen och kommer fortsatta att systematiskt spridas. Detta kommer leda till fortsatt utveckling av IUS i praktiken, förbättrad resursproduktivitet med tillhörande miljö- och utvecklingsnyttor.

Upplägg och genomförande

15 offentliga och privata aktörer samverkade i att genomföra aktionsforskning i fem olika regioner vilket genererade värdefull ny kunskap, stimulerade inom- och mellanregionalt lärande och möjliggjorde konkreta aktiviteter. Fortsatt aktionsforskning med tillhörande kunskapsutbyte krävs för att ta nästa steg i spridningen av IUS. Offentliga aktörers stöd har visat sig vara avgörande för kontinuitet i de relevanta processerna. Projektet gagnades mycket av kopplingen till svenska och nordiska nätverk inom IUS vilka är avgörande för spridning och önskade effekter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 februari 2020

Diarienummer 2017-03305

Statistik för sidan