Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Testbädd för fjärrstyrda kritiska samhällsfunktioner i perifera regioner

Diarienummer
Koordinator Storumans Kommunföretag AB
Bidrag från Vinnova 3 324 645 kronor
Projektets löptid november 2018 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Testbäddar för samhällets utmaningar

Syfte och mål

Ge access till offentlig infrastruktur och synliggöra glesbygdens potential som innovationsyta där samhällsfunktioners grundkomponenter blir överförbara och skalbara samt uppnå kapacitet för att utveckla testbäddsmiljön. Det som utvecklas i glesbygd är oftast billigare och kan sedan lättare skalas upp för mer komplexa miljöer. Kunskap om konceptet testbädd finns hos projektägaren och dess samarbetsparter. Kapacitet för att ekonomiskt driva testbäddar i glesa miljöer utan ett långsiktigt incitament från staten har inte uppnåtts.

Resultat och förväntade effekter

Det stora lärandet i projektet är kunskapen om hur vi säkerställer behovet hos intressenterna. Här är den norska modellen “Färdplan för tjänsteinnovation” en viktig del. Vi är numer efterfrågad och känd som testbädd av flera konstellationer med projekt som pågår, är ansökta om och förfrågningar. LARC-klustret, en effekt av projektet. Ny innovationsyta har identifierats under projektets gång, grön omställning med hjälp av vätgas. Genom att nyttja processkunskapen vi byggt upp under projektet så har behov, intressenter samt plan för genomförande utarbetats.

Upplägg och genomförande

Vi har byggt kunskap genom att bedriva ett antal projekt på testbädden, genomfört tester, bedrivit workshops, event, gått från att ha infrastrukturer till att ha attraktiva innovationsytor som gör att de idag identifierade testområdena växer. I framtagandet av erbjudande gällande nya områden och då främst vätgas har den upparbetade processkunskapen inom områden flyg och till viss del vård gett stora fördelar. Allt från formalia till förankring och marknadsbearbetning. Erhållen kunskap och metodik har även arbetats in i kommunens ordinarie verksamhet för att främja innovation.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 maj 2022

Diarienummer 2018-03656

Statistik för sidan