Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Termisk Sprutning Beläggningar för Förbättrad Prestanda av Lättlegeringar

Diarienummer
Koordinator Högskolan Väst - Institutionen för ingenjörsvetenskap
Bidrag från Vinnova 800 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer
Ansökningsomgång Strategiska innovationsprogrammet SIP LIGHTer - 2020

Syfte och mål

Syftet var att studera genomförbarheten av att implementera avancerade slitage- och korrosionsbeständiga beläggningar framställda genom termisk sprutning (TS) på lätta aluminiumlegeringar. Tre specifika TS-tekniker - trådbågssprutning, HVAF och HVOF sprutning undersöktes med användning av WC- och Fe-baserade material. Förutom att etablera korrelationer mellan process, beläggningsmaterial och prestanda för dessa tekniker genom laboratorieförsök, utfördes en fallstudie på belagd aluminiumlegering i tunga fläktblad som används inom gruvindustrin.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten visade att HVAF och HVOF sprutade beläggningar uppvisade hög prestanda men till högre kostnader jämfört med trådbågssprutade beläggningar som gav ett bra alternativ till lägre kostnad med tillfredsställande prestanda. De HVOF-besprutade fläktbladen har presterat bra i fälttester jämfört med obelagda fläktblad. De uppmuntrande resultaten har också motiverat andra företag som ledde till att ett uppföljningsprojekt nyligen beviljades i LIGHTer-programmet, som heter CELIA, där Automotive Components Floby, Volvo Penta, Oerlikon Metco och TSE är projektpartners.

Upplägg och genomförande

Glidförslitningstestning, erosionstestning, hårdhetstestning och korrosionstestning utfördes på testkuponger för att förstå beläggningens beteende under olika driftsförhållanden och hur de kunde förbättra användbarheten av lätta legeringar. Kunskapen och resultaten som genereras från detta projekt kommer att vara fruktbara för vidare tillämpning av TS på lätta legeringar för en mängd olika industriella tillämpningar och naturligtvis bidra till uppföljningsprojektet. Projektverksamheten gick bra enligt plan.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 4 februari 2022

Diarienummer 2020-04297

Statistik för sidan