Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 19 september kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 20 september kl 8.00.

Sverige - ledande inom resurseffektivisering och cirkulär ekonomi

Diarienummer
Koordinator KUNGL. Ingenjörsvetenskapsakademien IVA - Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Bidrag från Vinnova 4 300 000 kronor
Projektets löptid januari 2018 - juli 2020
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte har varit att stärka Sveriges näringslivs konkurrenskraft i en framtid med begränsade resurser med målet att skapa en plattform för resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, för att utifrån de initiativ som pågår dra slutsatser för politik, forskning och näringsliv kring vilka vägval Sverige står inför och skapa samverkan och rörelse framåt kring detta.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har levererat ett stort antal handlingsplaner för politik, näringsliv och forskning inom: - mätning av matsvinn, - delning av lokaler, - resurseffektiv mobilitet för gods och persontrafik, - resurseffektivt, cirkulärt textilflöde och - plastens roll i ett resurseffektivt cirkulärt samhälle. Projektet har samlat en finansiell referensgrupp som bidragit med en bild av finansiella sektorns roll i övergången till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Även en politisk referensgrupp med representanter från alla riksdagspartier har medverkat för att förankra frågorna

Upplägg och genomförande

Projektets upplägg följde det tidigare IVA projektet Resurseffektiva affärsmodeller som granskade fem materialflöden och möjligheter att effektivisera dessa. Arbetet med de fem områdena (plast, livsmedel, textil, lokaler och mobilitet) har letts av projektledare och ordförande som samlat ett arbetsutskott med representanter från värdekedjan. Projektet bjöd in till en kick-off med externt inbjudna i mars 2018 och ett antal workshoppar kring design, återvinning och industriell symbios samt affärsmodeller och interna kring innovativa miljöer och finansiella sektorns roll.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 november 2020

Diarienummer 2017-05394