Snabb utveckling av innovativa läke- och livsmedelsprodukter och processer
Diarienummer | |
Koordinator | SP SVERIGES TEKNISKA FORSKNINGSINSTITUT AB - SP Food and Bioscience, Göteborg |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | december 2014 - augusti 2015 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering |
Viktiga resultat som projektet gav
Huvudsyftet med projektet har varit att bilda en konstellation mellan aktörer inom läke- och livsmedelsindustrin för att kunna identifiera och kartlägga behov och möjliga framtidssatsningar på utveckling av modellerings- och simuleringsverktyg för att kunna säkerställa svensk konkurrenskraft avseende innovativ pulverbaserad process- och produktutveckling. Detta mål har uppnåtts och på företagens begäran, även breddats till att omfatta satsningar kring förbättrad bulkproduktion av läke- och livsmedel.
Långsiktiga effekter som förväntas
Huvudresultatet med Steg 1 är alla de kontakter som knutits med och bland företagen, vilket har medfört en ökad kännedom om viktiga gemensamma pulverrelaterade problemställningar inom läke- och livsmedelsindustrin. Detta i sin tur kommer att underlätta företagssamarbeten både inom och sannolikt även utanför det nuvarande initieringsprojektet, samt har lett till att rätt insatser har kunnat tas fram för att uppnå resultatmålet efter avslutat Steg 2.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes enligt planerat upplägg. WP 1 och WP 2 genomfördes dock delvis parallellt då resultaten från kartläggning analyserades löpande. 3 möten mellan institut, akademi och initiativtagande företag hölls också under projektets gång för att planera projektet, kartläggningen och workshopen mer i detalj. Kartläggningen baserades på telefonintervjuer och fysiska intervjuer, vilket gav mer interaktion och därmed bättre resultat jämfört med en enkätbaserad studie. Workshopen blev också ett uppskattat tillfälle att knyta nya kontakter och forma idéer.