Smarta och enkla ljud/analyssystem för restauranger och industrier

Diarienummer 2016-01268
Koordinator QIRRASOUND TECHNOLOGIES EUROPE AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid maj 2016 - maj 2017
Status Avslutat
Ansökningsomgång Nivå 1 - Innovationsprojekt i företag våren 2016

Syfte och mål

Vi har tagit ta fram elektroniska plattformar där en iPhone/iPad samt typgodkända mikrofoner och sensorer kan användas så att professionella mätningar kan utföras till en bråkdel av kostnaden tilsammans med lättförståeliga Appar. Vi har gjort det möjligt att ansluta godtyckliga sensorer via BNC/TNC, samt ansluta en professionell mikrofon till en iPhone 7 och samtidigt få en audioutgång. Vi har gått hela vägen till serieproduktion. Vi har utvecklat appar som kan laddas ner från Apple Store: SPL Traffic Light, Dual Traffic Light, TL, Dosimeter, samt Gated Noise RT60.

Resultat och förväntade effekter

Detta projekt har ett internationellt genomslag och vi skall deltaga på SAE NVC i Grand Rapids: Smartphone use for Noise and Vibration Measurements - Applications, Limitations, & Possibilities. Vi har även gjort en analys av vilka Smart Phones man kan använda och med vilket resultat. Detta finns dokumenterat inom SAE NVC. Produkterna har spridits internationellt och Septon AB är distributör för den svenska marknaden. Vi har utvecklat en serie "ljudböcker" som är avsedda för skolor, arkitekter, politiker med flera. Ljudhandboken finns även på engelska. De har blivit mycket populära.

Upplägg och genomförande

Projektet har delats upp i olika WP (Work Packages) där olika grupper hanterat respektive WP i projektet. De mer industriella apparna Gated Noise, RT60 samt TL Transmission Loss har hanterats av Olle Markstedt samt Thomas Lagö. Apparna för skolor, konsertlokaler och liknande applikationer har huvudsakligen hanterats av Lars Berg. Hårdvaruutvecklingen har skett i samarbete mellan Thomas Lagö, Dan Maguire, Andrew Smith samt Audio Control som tillverkar enheterna. Den internationella försäljningen har hanterats av Thomas Lagö och Ronnie Johansson. Lagö har varit projektledare.

Externa länkar

Qirra Sound har beviljats stöd från Vinnova: Smarta och enkla ljud/analyssystem för restauranger och industrier.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.