Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Smart Maintenance Assessment (SMASh)

Diarienummer
Koordinator CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA AKTIEBOLAG - Produkt- och produktionsutveckling
Bidrag från Vinnova 2 798 184 kronor
Projektets löptid maj 2017 - december 2019
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030

Syfte och mål

SMASh-projektets syfte är att stödja implementeringen av Smart Maintenance genom utökat samarbete inom underhållsbranschen, detta med att utveckla Smart Maintenance Assessment (SMA) - ett verktyg för benchmarking av underhållsverksamheter. I projektet har SMA-verktyget - vilket består av en uppsättning frågor samt en statistisk modell - utvecklats och validerats. Verktyget gör det möjligt för svenska fabriker och tjänsteleverantörer att utveckla roadmaps och digitaliseringstjänster för att implementera Smart Maintenance.

Resultat och förväntade effekter

SMASh-projektet har uppnått alla sina 7 förväntade resultat: 1. Validerat verktyg för Smart Maintenance Assessment; 2.Databas för benchmarking; 3. Digitaliseringstjänster och roadmaps; 4. Riktlinjer för att kvantifiera värdet av underhåll; 5. Definition av Smart Maintenance; 6. Akademiska publikationer och avhandlingar; 7. Kursmoduler. Dessa resultat har bidragit till effektmålen att svenska fabriker påbörjat sin digitala transformation samt ökat sitt industrisamarbete, med det långsiktiga målet att nå nollfelsproduktion inom svensk tillverkningsindustri.

Upplägg och genomförande

Företag från diskret och kontinuerlig produktion, tjänsteleverantörer och akademiska partners har samarbetat under hela projektets gång för definiera Smart Maintenance; utveckla och validera verktyget genom avancerade statistiska metoder på stora datamängder från industrin; samt utveckla roadmaps och tjänster baserat på verktyget. Samtliga partners har drivit projektet gemensamt och deltagit i samtliga arbetspaket, där tidsplan och milstolpar kontinuerligt följts. Tack vare detta uppfylldes samtliga mål inom tidsramen för projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 februari 2020

Diarienummer 2017-01652

Statistik för sidan