Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Skapa optimala nationella dataset med den existerande nationella infrastrukturen som bas

Diarienummer
Koordinator Health Solutions Svenska AB - Health Solutions AB
Bidrag från Vinnova 7 966 697 kronor
Projektets löptid september 2020 - juli 2022
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Detta samarbetsprojekt hade en tydlig utmaning och målbild - att bidra till att skapa stöd för att nya behandlingsmetoder (farma och MedTech) kan införas på den svenska marknaden och samtidigt säkerställa att dessa ges till rätt patienter, på ett rättvist och kostnadseffektivt sätt. Projektet valde att angripa denna utmaning genom att förbättra befintliga datasamlingar och därmed skapa optimala nationella dataset som stöd till processerna från horizon scanning, avtalsskrivande, införanden och hela vägen fram till uppföljningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

I den historiska kartläggningen sågs att data fanns tillgänglig, men sällan på samma plats. Det framkom att data är av stor vikt för industrin, myndigheter, akademi och vård vid både införande samt uppföljning av produkter. Processmodell sattes upp och skapade en grund för hur arbetet kan standardiseras i skapandet av optimala nationella dataset, oavsett diagnos. Genom en gemensam förståelse för behovet av variabler hos industri, myndigheter, vård och akademi så kan nationella infrastrukturer användas för att öka kvalité samt standardisera datainmatning i dataset.

Upplägg och genomförande

Initialt utfördes en undersökning av historiska införanden av behandlingsmetoder. Lärdomar visade på att införanden hade underlättats med hjälp av optimala nationella dataset. Vidare angreps två områden: datagenerande medicintekniska produkter samt kommande behandlingsläkemedel för Hepatit B/D. Här utfördes teknisk utveckling samt utvärdering av uppfyllande av målbild. Slutligen utfördes delprojekt med syftet att bevisa att förfarandet uppfyllde de krav, samt mål, som satts upp. Samt skapandes en prediktiv algoritm som syftar till att prediktera vårdbehov.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 februari 2023

Diarienummer 2020-01839