Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Sensorstyrd kontroll och behandling av opiatkrävande smärta.

Diarienummer
Koordinator Sensidose AB - Sensidose Aktiebolag
Bidrag från Vinnova 1 228 500 kronor
Projektets löptid mars 2019 - september 2022
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet var att undersöka om fysiologiska data (hudkonduktans/elektrod aktivitet (EDA), hjärtfrekvens (HR) och blodvolympuls (BVP), hudtemperatur (ST) och rörelse) korrelerar med subjektiv smärta (mätt med inspelningar) på en VAS-skala). Objektiv smärtmätning skulle kunna utvecklas som ett verktyg för kontroll och hantera smärtbehandling i framtiden.

Resultat och förväntade effekter

Två kliniska experiment utfördes, på friska frivilliga och på patienter under mobilisering efter otopedisk kirurgi. Medan resultaten på de friska frivilliga var lovande, tyder data från de ortopediska patienterna på att det är utmanande att fånga smärta genom fysiologiska mätningar med hjälp av biosensorer.

Upplägg och genomförande

Data samlades in i två öppna kliniska studier, en förstudie med friska frivilliga och en huvudstudie med patienter efter ortopedisk kirurgi. För huvudstudien registrerade en bärbar sensor fysiologiska data (hudens konduktans/elektrodermal aktivitet (EDA), hjärtfrekvens (HR) och blodvolympuls (BVP), hudtemperatur (ST) och rörelse) kontinuerligt. Smärtans intensitet registrerades på en visuell analog skala (VAS). En anpassad programvara skrevs som beräknade kvantitativa sammanfattningar (funktioner): 17 från EDA , 17 från BVP, 12 från HR och 12 funktioner från ST .

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 oktober 2022

Diarienummer 2018-05203

Statistik för sidan