Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Project Palantir

Diarienummer
Koordinator Waystream AB
Bidrag från Vinnova 490 000 kronor
Projektets löptid maj 2020 - mars 2021
Status Avslutat
Utlysning AI - Kompetens, förmåga och tillämpning
Ansökningsomgång Starta er AI-resa! Företag

Viktiga resultat som projektet gav

Målet för projektet "Palantir" var att bygga kunskap inom AI / ML och att bedöma hur denna verktygslåda skulle kunna användas i fiberaccessnätverk för att öka tillgänglighet och stabilitet samt förenkla drift och underhåll. Projektet genomfördes av Waystream (FTTx-switchar och routrar), forskningsinstitutet RISE och stadsnätsoperatören Lunet. Resultatet inkluderade utvärdering av olika algoritmer samt positiv demonstration av hur AI / ML kan användas för att adressera ett specifikt felscenario.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet "Palantir", med projektdeltagarna Waystream (FTTx-switchar och routrar), forskningsinstitutet RISE och stadsnätsoperatören Lunet, har visat hur AI / ML kan hantera felfall i fiberaccessnät. Projektet, som också har resulterat i kunskapsdelning, har skapat en grund för utveckling av nya tjänster som ytterligare förbättrar tillgängligheten och stabiliteten för fiberaccessnätverk, samt förenklar drift och underhåll.

Upplägg och genomförande

Baserat på erfarenheter från RISE valde vi ett “ML Pipeline” -arbetssätt. Det består av en inledande fas bestående av problemformulering, datainsamling och förbehandling av data följt av en iterativ fas där ML-modeller väljs, tränas och utvärderas. Denna process har fungerat mycket bra och kan rekommenderas. På grund av Covid-19 har vi inte kunnat ha fysiska möten. Trots detta har vi lyckats nå våra mål, men kan konstatera att fysiska möten skulle ha gjort arbetsprocessen mer effektivt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 maj 2021

Diarienummer 2020-00317