Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

När orden inte räcker till: avancerad kommunikation genom teknisk innovation för personer med afasi

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för pedagogik, språk och ämnesdidaktik
Bidrag från Vinnova 1 972 450 kronor
Projektets löptid november 2019 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg

Syfte och mål

Målet med projektet var att utveckla en applikation som, utifrån modern teknik och ledande forskning, bidrar till ökad delaktighet för personer med afasi genom att stödja djupgående kommunikation. Under projekttiden har vi använt den moderna datorspelsmotorn Unity för att utveckla applikationen Dialogica. Vi har i enlighet med ansökan byggt prototypen utifrån respons från behovsägare och på välgrundad samtalsmetodik. Appen inkorporerar argumentationsteori och pedagogisk och specialpedagogisk forskning om delaktighet, dialogisk undervisning och metakognition.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i appen Dialogica som är vetenskapligt förankrad och testad med behovsägare i olika miljöer, från mer formell miljö i dagverksamhet till mer informell i hemmiljö. De direkta uttrycken för modern spelteknik, t.ex. avatarer och animeringar, har bl.a. bidragit till engagemang och glädje. Andra funktioner, t.ex. "konversationsträdet" som visualiserar samtalsstrukturer, stöttar bl.a. minne, metakognition och deltagares påverkan på samtalets innehåll. Vi planerar även för anpassning av appen till andra kontexter, t.ex. utsatta skolområden.

Upplägg och genomförande

Projektet avsågs utföras tvärvetenskapligt och i nära samverkan med behovsägare. Vi har under projekttiden gått samman med tekniska, humanvetenskapliga och beteendevetenskapliga kompetenser där nära samverkan har varit avgörande för genomförande och uppnående av önskat resultat. Tidigt under projekttiden inleddes även nära samarbete mellan forskare och behovsägare, dvs. personer med förvärvade hjärnskador och afasi samt verksamhetspersonal. Workshops och samtal genomfördes och återupptogs igen när restriktionerna relaterade till pandemin lyftes.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 mars 2022

Diarienummer 2019-04651

Statistik för sidan