Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Kriterier för kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt

Diarienummer
Koordinator Funka nu AB
Bidrag från Vinnova 1 029 295 kronor
Projektets löptid maj 2019 - april 2021
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2019 (vår)

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att täcka upp de brister på stöd för kognitiv tillgänglighet som just nu finns i svensk och internationell lagstiftning för digital tillgänglighet. Projektet har utvecklat mätbara och användarcentrerade kriterier som kan införlivas i de erkända standarderna på området. Kraven är förankrade med både användare och standardiseringsorganisationer, och är redo att användas som underlag till lagstiftning. Projektet har även tagit fram stöd till de som arbetar med digitala gränssnitt för att alla ska kunna tillämpa kraven direkt i praktiken.

Långsiktiga effekter som förväntas

De förväntade effekterna av projektet var att ta fram kriterier som gör att internationella standarder för digital tillgänglighet kan stödja kognitiv tillgänglighet utifrån ett brett användarperspektiv. Projektet har resulterat i fem mätbara kriterier som är validerade med användare och behovsägare. Till varje kriterium finns en mätmetod som stöd för att använda kraven i upphandling, utveckling och granskning av digitala gränssnitt. Dessutom har en demonstrationswebbplats tagits fram som visar hur kraven kan tillämpas på olika gränssnitt inom bland annat offentlig sektor.

Upplägg och genomförande

Projektet bygger på en bred samverkan mellan webbtillgänglighetsexperter, representanter för standardiseringsorganisationer, och behovsägare inom den offentliga och privata sektorn. I projektet har vi tagit fram och förankrat kriterierna i en iterativ process där vi testat kriterierna på digitala gränssnitt hos myndigheter och i skolväsendet, tillsammans med slutanvändare och behovsägare. Genom hela projektet har vi också utvecklat ett tätt samarbete med standardiseringsorgan och policyaktörer på europeisk och internationell nivå för att förankra kriterierna.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 juli 2021

Diarienummer 2019-00844