Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

IoT och Offentlig Logistik

Diarienummer
Koordinator Region Östergötland
Bidrag från Vinnova 11 980 356 kronor
Projektets löptid juni 2018 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Syfte och mål

Målet med projektet är att etablera en IoT - hub som hjälper behovsägare från offentliga sektor att öka användningen av IoT för att lösa verksamhetsproblem med fokus inom logistik. Detta görs genom att skapa: 1. En process för att skapa och genomföra pilotprojekt i behovsägarnas verksamhet. 2. En IoT-Lab miljö där lösningar kan testas, utvecklas och demonstreras. 3. En process för spridning av resultat och delning av erfarenheter i form av ett Showroom. Vid avslutat projekt finns en hub etablerad, IoT World, som bidrar till hållbar samhällsutveckling genom ökad användning av IoT.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har genomfört - 34 aktiviteter för att sprida kunskap och lärande - 39 Projektinitiativ med 5 olika behovsägare - 5 Projektinitiativ från övriga projektparter - Flera nya projektansökningar Vid projektstart bestod konstoriet av 16 parter fördelat behovsägare, forskningsinstitut, företagsfrämjare och bolag. Under projektet har samtliga parter varit delaktiga. Det har resulterat i stärkt konkurrenskraft, ökad användning av digital teknologi samt tillämpning och tillgängliggörande av forskningsresultat. Det har även genererats finansiering till nya projekt.

Upplägg och genomförande

Utgångspunkten för projektet är att arbeta med ett antal pilotprojekt där IoT möter offentlig logistik. Genom det löpande arbetet har vi utvecklat en hub där parterna gemensamt arbetar i samproducerande, agila och experimenterande processer. Genom projektets digifysiska Showroom har ett gemensamt lärande mellan parterna uppnåtts. IoT Labbet har etablerats och bidragit med en gemensam teknisk infrastruktur och know-how. Coronapandemin har under projektet inneburit en kraftig förskjutning från fysiska möten och platser till digitala. Engagemanget har trots det varit stort.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 februari 2022

Diarienummer 2018-01518

Statistik för sidan