Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Induktiv efterhärdning av snabbhärdande komposit för eliminering av restspänningar och formförändringar

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Materialvetenskap
Bidrag från Vinnova 799 905 kronor
Projektets löptid september 2019 - oktober 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer

Syfte och mål

Syfte med projektet var att studera genomförbarheten av induktionsuppvärmning för efterhärdning av kolfiber kompositer. Den nya metoden har en hög potential att förkorta efterhärdningstiden och minska restspänningar och formförvrängningar i kompositkomponenter. Projektresultaten visar att direkt induktionsuppvärmning är en genomförbar och mycket lovande metod för härdning och efterhärdning av kolfiberkompositer. Tekniken måste dock vidareutvecklas för att säkerställa en jämn värmefördelning, vilket för närvarande är mycket svårt på grund av materialanisotropi.

Resultat och förväntade effekter

Projektresultaten visar genomförbarheten av induktionsvärme baserad efterhärdningsmetod för kompositer. Det visades att den föreslagna metoden är ett mycket snabbare sätt att härda kompositer jämfört med konventionell efterhärdning. Resultaten visar också att materielanisotropin måste undersökas ytterligare för att uppskala den nuvarande tekniken till en större komponentnivå. Ändå förväntas det att de nuvarande projektresultaten kommer att initiera fler forskningsstudier och främja implementering av induktionsvärme för efterhärdning av kompositer i industrin.

Upplägg och genomförande

Forskningsarbetet delades in i tre arbetspaket. Karakterisering av snabbhärdande kompositer utfördes för att erhålla värdena för mekaniska, termiska och elektriska egenskaper. Simuleringar av restspänningar, induktionsuppvärmning och formning utfördes. Experimentell validering utfördes för att studera effekten av induktionsvärme baserad efterhärdning på härdningsnivå och de restspänningarna i materialet. Projektresultat bevisade genomförbarheten av den föreslagna efterhärdningsmetoden och belyste utmaningarna för ytterligare utveckling av denna teknik.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 december 2020

Diarienummer 2019-02627

Statistik för sidan