Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbar skolmåltid genom digitalisering

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Research Institute of Sweden, Kista
Bidrag från Vinnova 4 213 597 kronor
Projektets löptid januari 2020 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte och mål är i högsta grad fortfarande relevanta och behovet av en teknisk lösning stor men för att uppnå det fick vi tänka om och ta en annan väg. Dels på grund av coronapandemi, dels på grund av att vi inte fick tillgång till relevant data eller att det inte fanns data att tillgå. För att komma vidare och ändå jobba mot projektets mål skapade vi en fiktiv kommun, Matköping, där vi var oberoende av äkta data och kunde testa funktionalitet och användarvänlighet i en prototyp till en teknisk lösning som var målet för projektet. Här kom det fram mycket bra och användbara resultat.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi fick fram flera oväntade effekter i projektet som var bra lärdomar och inspel till fortsatt utveckling inom området. Vi fick mycket bra underlag och positivt resultat på testerna av den prototyp som togs fram i projektet. Samtidigt mötte vi oväntat mycket inlåsta och ostrukturerade data och brist på överenskomna standarder och hantering tillsammans med en generellt låg digital mognadsgrad som gjorde det svårt att få tillgång till data. Det finns många utmaningar vad gäller både tekniska och organisatoriska förmågor för att kunna dela data på ett säkert och kontrollerat sätt.

Upplägg och genomförande

På grund av coronapandemin fick både upplägg och genomförande ändras drastiskt. Allt fick naturligtvis ske digitalt men det blev även allmänt svårt att få tillgång till relevanta personer. Vi hade svårigheter att få tillgång till data och då gjorde vi ett lyckosamt byte av upplägg. Vi skapade en fiktiv kommun, Matköping, där vi kunde testa den prototyp vi tog fram i projektet. Detta gjorde att vi kunde genomföra sammanlagt 62 tester av prototypen och fick därmed ett bra underlag för hur ett digitalt verktyg bör vara uppbyggt och visualiseras.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 maj 2024

Diarienummer 2019-04755