Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Gruvindustri och urfolk: regelverk, bäst praxis och social innnovation

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Enheten för statsvetenskap
Bidrag från Vinnova 3 141 965 kronor
Projektets löptid oktober 2017 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning

Syfte och mål

Syftet var att utveckla redskap för att för att hantera markanvändningskonflikter som involverar gruvindustri, urfolk och staten genom att lära från en jämförelse med Kanada. Projektet har genererat nya redskap som presenteras i ett "SLO Toolkit", sammanfattningen "Bästa arbetssätt" och policyrekommendationer. Målet att göra en jämförande analys uppfylldes genom att analysera fem fall i Sverige och olika kanadensiska provinser i samarbete med icke-akademiska partners. Målet att stimulera lärande och social innovation nåddes med hjälp av lärande workshops och en studieresa.

Resultat och förväntade effekter

För industrin resulterade projektet i ny kunskap och nya verktyg som förväntas bidra till bättre samspel och relationer med samebyar. För samebyarna har forskningen levererat ny kunskap om olika sätt att samspela med gruvföretag och betydelsen av stödjande lagstiftning och samiska rättigheter. Detta förväntas öka deras förmåga att hantera framtida gruvrelaterade projekt. Till staten har projektet levererat policyrekommendationer med förväntan att de ska användas för att åtgärda svagheter i det existerande regelsystemet. Alla partners förväntas dra nytta av nya nätverk.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i tre steg: 1 förberedande workshops, 2 analys av fallstudier, och 3 lärande workshops. Covid 19 har försenat och försvårat både forskning och samarbete med partners. Fallstudien i Northwest Territories (NWT) fick utföras på distans och inga företag eller First Nations från NWT kunde delta i gemensamma aktiviteter. Avslutande lärande workshop skedde delvis digitalt men en gemensam studieresa genomfördes i juni 2022. Alla medel för resor har därför inte förbrukats. Trots detta har alla uppgifter genomförts och samtliga utlovade produkter har levererats.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 november 2022

Diarienummer 2017-02226

Statistik för sidan