Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Grafenbaserad lättviktiksmaterial för kylning av elektronik

Diarienummer
Koordinator KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN - ELE/EECS/KTH
Bidrag från Vinnova 800 000 kronor
Projektets löptid september 2019 - november 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer

Syfte och mål

Projektmålet är att utveckla en "skalbar" process för att tillverka grafenbeläggningar på aluminiumsubstrat och använda de mer ledande och lättare grafenbeläggningarna för att ersätta en del av aluminiumet för att minska den totala vikten (med minst 20%) av kylkomponenterna. (som värmespridare och kylflänsar) och behåller under tiden jämförbar termisk prestanda med de ursprungliga (rena) aluminiumkomponenterna.

Resultat och förväntade effekter

Vi har utvecklat en tillförlitlig grafenbeläggningsprocess där beläggningstjockleken kan nå millimeternivå. De grafenbelagda tunna aluminiumplattorna uppnår liknande värmeledningsförmåga som de tjocka aluminiumplattorna, men dess vikt är 22% lättare än de senare. Det grafenbelagda aluminiumet har stor potential att tillhandahålla lättare lösningar än det för närvarande allmänt använda aluminiumet (legeringar) för termisk hantering i olika industriella applikationer, såsom elektronik och kommunikationsteknik.

Upplägg och genomförande

En supersonisk sprutningsprocess har utvecklats för att direkt spraya grafenbläck på olika substrat för att bilda millimeter-nivå-tjocka värmeledande tjocka grafenbeläggningar. Jämförande studier utfördes för att testa den termiska prestandan där de grafenbelagda tunna aluminiumplattorna och referensproverna (rena tjocka aluminiumplattor) upphettades under samma miljö och deras temperaturfördelning analyserades för att jämföra värmeprestanda.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 januari 2021

Diarienummer 2019-02619

Statistik för sidan