Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Grafen i innebandyblad

Diarienummer
Koordinator Renew Group Sweden AB
Bidrag från Vinnova 355 762 kronor
Projektets löptid maj 2018 - september 2019
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen

Syfte och mål

Renew Group Sweden AB har producerat och distribuerat innebandyprodukter under snart 20 år tid och hela tiden haft problemet med balansen mellan styva, hårda blad och vikt. Med grafen som ett kompletterande material i bladproduktionen så hoppades man på att kunna hitta en lösning på problemet. Tillsammans med Polykemi AB, Götene Plast AB och Chalmers Industriteknik så gjorde man 3 st olika prov laborationer med både standard- och ytmodifierad grafen för att få fram en kompoundering som skulle göra bladen kännbart styvare men ändå behålla sin vikt.

Resultat och förväntade effekter

Resultatet nådde inte riktigt de mål man hoppats på. E-modulen och nötningsbeständigheten blev visserligen något bättre i vissa test men skillnaden var såpass liten att den inte blir kännbar för spelaren. I det nedböjningstest som gjordes var bladen med grafen något styvare än blad utan grafen så viss påverkan har skett. Det som återstår att se är om bladen känns annorlunda efter en tids användning.

Upplägg och genomförande

Upplägget var att hitta ett par olika grafen typer som blandades med det PP och PE som normalt används av Renew för produktion av blad. Därefter gjordes olika tester hos Polykemi på s k provstavar för att se om det gav någon effekt. 3 st kompounderingar krävdes innan gruppen bestämde sig för att producera provblad hos Götene Plast. Bladen har testats i ett nedböjningstest, provskjutits samt provspelats av olika spelare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 maj 2018

Diarienummer 2018-01494

Statistik för sidan