Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Förbättrad diagnostisering av mental hälsa med beskrivande ord och artificiell intelligens

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för psykologi
Bidrag från Vinnova 3 211 866 kronor
Projektets löptid juni 2018 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg
Ansökningsomgång Artificiell intelligens för bättre hälsa

Syfte och mål

Depression och ångest är en av vår tids största folksjukdomar. En snabbare och mer korrekt diagnostisering kan påskynda tillfrisknande. Projekt syftar till att skapa, testa, verifiera och förbättrar ett beslutsstödssystem för att bedöma graden av depression och ångest baserat på texter generade av patienter som analyseras med artificiell intelligens (AI). Patienter beskriver sin mentala hälsa i texter, som analyseras med AI för koppla texterna till bedömning av patienternas grad av depression och ångest.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i en fungerande prototyp till beslutstöd för bedömningar av patienter med depression och ångest problematik i kliniska sammanhang. Detta arbetet har bestått av att utarbetande av öppna text frågor; en AI motor för att analysera dessa data; ett användargränssnitt där resultaten presenteras för klinker; feedback från patienter, klinker och patient organisationer. Resultaten visar att depression och ångest kan bedömas via ett beslutsstöd baserat på textsvar i en klinisk miljö som förbättrar träffsäkerheten av att identifiera depression och ångest.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts med projektpartner från Lunds Universitet, Region Skåne och patient organisationer. Upplägget har haft sex delmål. 1. Att bygga en prototyp för ett beslutsstöd bestående av öppna text frågor kopplad till depression och ångest. 2. Utvärdera prototypen med deltagande patient organisationerna. 3. Att följa regultoriska standarder, tex CE-märkning och GDPR. 4. Att prova beslutstödet i kliniska sammanhang. 5. Analysera insamlade data med AI metoder. 6. Sprida resultaten av projektet till kliniker, regioner, politiker, patienter, kliniker och forskare.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 juli 2022

Diarienummer 2018-02007

Statistik för sidan