Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Föränderligt drogutbud kräver innovativ analysmetod

Diarienummer
Koordinator Västra Götalandsregionen - Klinisk kemi
Bidrag från Vinnova 840 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Medtech4Health innovatörer
Ansökningsomgång Innovationer inom medicinsk teknik

Syfte och mål

Det finns stora vinster i både livskvalitet och ekonomi att ta hem i att förbättra sättet vi provtar och analyserar droger inom sjukvården. Syfte och mål med projektet var därför att utveckla och erbjuda en patientvänlig, säker, snabb och prisvärd droganalys i saliv som bygger på analys med högupplösande masspektrometri. Listan på droger som spåras i analysen ska även vara dynamisk för att kunna utmana dagens snabba tillströmning av nya designerdroger.

Resultat och förväntade effekter

Vi har utvecklat och driftsatt en heltäckande droganalys i saliv med högupplösande masspektrometri. I oktober 2018 sattes metoden i drift och analysen är nu tillgänglig för sjukvården som rutinanalys. Vi har i flera omgångar lagt till vanligt förekommande nya psykoaktiva substanser (NPSer). Metoden har presenterats vid både nationella och internationella möten och är inskickad för publicering i vetenskaplig tidskrift. Användning av analysmetoden förväntas ge en förbättrad diagnostik av skadligt bruk/beroende av droger.

Upplägg och genomförande

Analysen blev snabbt mycket uppskattad eftersom den erbjuder både patientvänligare provtagning och ökad diagnostisk känslighet jämfört med droganalys i urin. Hittills har mer än 35,000 prover analyserats och provflödet ligger nu på 2000/månad. I maj 2020 antogs nya regionala medicinska riktlinjer Västra Götalandsregionen för skadligt bruk/beroende av cannabis, centralstimulantia och opioider, och i dessa rekommenderas droganalys i saliv i första hand för drogtestning (med komplettering med urinanalys om längre detektionsfönster för cannabis krävs).

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 februari 2021

Diarienummer 2017-02393

Statistik för sidan