Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

FEED - Fastener Excellence for Electrical Drivelines

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 1 500 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - mars 2022
Status Avslutat
Utlysning Hållbar produktion - FFI
Slutrapport 2019-03120sv.pdf (pdf, 506 kB)

Syfte och mål

Projektet FEED Fastener Excellence for Electrical Drivelines, är en förundersökning rörande skruvförband för elektriska fordonstillämpningar. Syftet har varit att utreda kunskapsläget och, om behovet fanns, planera inför ett försättningsprojekt. Samarbetet mellan de deltagande företagen har lett till en bättre överblick över området och ett värdefult nätverk har bildats. Den övergripande slutsatsen är att vi vet en hel del men att kunskapsluckorna fortfarande är stora. Ett försättningsprojekt har börjat planeras.

Resultat och förväntade effekter

Ett bra nätverk med stor kunskapsbredd har etablerats och viktiga kunskaper har börjat samlats in. Redan tillgänglig information och erfarenhet håller på att sammanställas i ett antal kapitel som är tillgängliga för projektmedlemmarna. En del provning har redan utförts och en konferensartikel har presenterats på Monteringskonferensen 2022. Ett antal områden där mer kunskap behövs har identifierats. Redan nu står klart att många elektriska förband inte konstrueras på ett tillräckligt robust sätt för att klara de svåra belastningar de utsätts för i fordon.

Upplägg och genomförande

Projektet har drivits av det informella nätverket SFN (Swedish Fastener Network). Genom att samla representanter inom den svenska fordonsindustrin tillsammans med strategiska leverantörer har en kompetent projektgrupp skapats. Respektive företag har bidragit med kunskap och frågeställningar. RISE har bidragit med en del provning, omvärldsanalys och genomgång av standarder. RISE har även börjat skissa på ett fortsättningsprojekt med inriktning på bl.a. provning under kombinerade belastningar - något som behövs för att utvärdera olika kontaktkoncept före bruk i fordon.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 5 juli 2022

Diarienummer 2019-03120

Statistik för sidan