Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Ett nytt kapillärt egenprovtagnings-kit för dosbestämning av läkemedel i blod

Diarienummer
Koordinator Adduct Analys AB
Bidrag från Vinnova 1 390 000 kronor
Projektets löptid januari 2019 - juni 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

Det är 9 000 kvinnor/år som får diagnosen bröstcancer i Sverige och varje år så är det 40 000 som är ordinerade tamoxifen. Cirka 50% av dessa kvinnor fullföljer inte behandlingen bland annat på grund av svåra biverkningar. Det finns idag inga möjligheter för sjukvården att följa upp de här kvinnorna. Rhelise kittet är ett snabbt och enkelt sätt att ta ett blodprov och kunna få svar på att den aktiva dosen är tillräcklig. Behandlande läkare kan baserat på resultatet och i samråd med patienten förändra dosen så att en optimal behandling erhålls. Rhelise ger därmed patienten en ökad trygghet.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten har varit positiva och de kunskaper vi nu har ligger till grund för den framtida utvecklingen, nu planerar vi för en större randomiserad multicenterstudie. Syftet är att visa att vården kan förbättras genom att tidigt upptäcka patienter som är underdoserade och att pröva att sänka dosen tamoxifen ifall biverkningarna är svåra och den verksamma dosen är hög. Under tiden som denna studie har genomförts så har rekommendationen för behandling med tamoxifen ändrats från 5 år till 10 år. Detta innebär att behovet att kunna bestämma tamoxifen och dess verksamma dos har ökat.

Upplägg och genomförande

Initialt så köptes isotopsubstituerade och naturliga specialkemikalier in, kemikalier som ej fanns kommersiellt tillgängligt lät vi tillverka (Novandi, Södertälje). I projektet så utvecklades metoder för både provtagning och analys. Strategin möjliggjorde att båda metoderna kunde optimeras och att synergieffekter erhölls. Vidare så skrevs instruktioner för hur metoderna skulle användas direkt baserade på den erfarenhet vi fick ifrån utvecklingen av metoderna. Den pågående pandemin har påverkat projektet, vi är därför extra nöjda med att erhålla de resultat vi nu har.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 september 2021

Diarienummer 2018-03882

Statistik för sidan