Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ESG som en nyckel för att förbättra hur finanssektorn påverkar planetära trösklar och systemisk klimatrisk

Diarienummer
Koordinator Kungl Vetenskapsakademien Kva - Global Economic Dynamics and the Biosphere Programme (GEDB)
Bidrag från Vinnova 5 527 385 kronor
Projektets löptid november 2019 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Innovationer för ett hållbart samhälle
Ansökningsomgång Innovationer för en klimatneutral framtid

Syfte och mål

Projektet syftade till att sammanföra jordsystemforskare med makroekonomer och experter inom finanssektorn för att leverera förbättrade metoder för att uppskatta företag och investeringars miljöpåverkan och därmed bidra till förbättrade ESG-metodik, både i Sverige och internationellt. Ett verktyg, Earth System Impact score (ESI) har testats på gruvsektorn och use-cases utvecklas för olika typer av organisationer (investerare och företag).

Resultat och förväntade effekter

Ett interaktivt, webbaserat verktyg som ökar förståelsen av sk ’computable general equilibrium (CGE)’-modeller för en bred allmänhet och underlättar analys av interaktioner mellan olika miljöpolicys. Ett verktyg som baserat på företags CO2utsläpp, vatten- och landanvändning, beaktar interaktionerna mellan dessa tre och beräknar ett mått på planetär påverkan som går bortanför enkom CO2-utsläpp. ESIverktyget har testats på gruvsektorn och testas fortlöpande för att utveckla exempel på hur ESI kan användas beroende på typ av organisation (investerare, företag)

Upplägg och genomförande

En tvärvetenskaplig forskargrupp utvecklade dels WALRAS dels ESI. Det senare genom att koppla två modelleringsmetoder: LPJmL (global dynamisk vegetationsmodell) och en feedback-modell för att få fram amplifikationsfaktorer som kan användas för att räkna ut jordsystem -påverkan genom information om en verksamhets CO2utsläpp, vatten- och landanvändning.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 april 2024

Diarienummer 2019-03128

Statistik för sidan