Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital fördistortions-effektförstärkare (PA) för NB-IoT-standarden

Diarienummer
Koordinator Xenergic AB
Bidrag från Vinnova 3 347 200 kronor
Projektets löptid november 2018 - januari 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare Elektroniksystem. Forsknings- och innovationsprojekt 2018

Viktiga resultat som projektet gav

En effektförstärkare med digital fördistortion (DPD) som uppfyller kraven på uteffekt, bandbredd, linjäritet och verkningsgrad för NB-IoT-sändare, demonstreras i en 22nm FD-SOI process. Mätningar bekräftar att PA täcker hela frekvensbandet för NB-IoT och LTE-M standarder. Effektförbrukningen och kiselytan för fördistortion är försumbara, jämfört med PA. Flera innovativa RF och digitala tekniker används för att överträffa prestandan hos dagens kiselrealiseringar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi kommer att slutföra de återstående mätningarna av PAn inom en snar framtid och planerar att publicera resultaten på prestigefyllda konferenser/tidskrifter. En framtidsplan är att integrera hela sändarkedjan inklusive DPD och minne på ett enda chip. Denna enchipslösning kommer att visa att en enstegs PA-lösning kan användas för två olika kommunikationsstandarder, där de olika banden kan konfigureras i tidsdomänen. Xenergic har redan marknadsfört SRAM vid teknikevenemang och kommer att överväga andra CMOS teknologier ör lågspännings-SRAM under 2022.

Upplägg och genomförande

PAn och DPD konstruerades på Lunds universitet (institutionen EIT), medan minnet konstruerades av Xenergic och tillverkades genom företagens egna kanaler. EIT blev tvunget att backa upp en första rekrytering med en mer erfaren forskare, vilket blev framgångsrikt. Xenergics uppgifter fördelades inom teamet och huvudfokus var integrationen av teknologin och lågeffektarkitekturen i Xenergics egen kompilator (MemoryTailor). Kiselmätningar utfördes samtidigt med hjälp av testbäddar vid EIT och Xenergic.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 februari 2022

Diarienummer 2018-01533