Digital fördistortions-effektförstärkare (PA) för NB-IoT-standarden

Diarienummer
Koordinator Xenergic AB
Bidrag från Vinnova 3 347 200 kronor
Projektets löptid november 2018 - november 2020
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Forsknings- och innovationsprojekt

Syfte och mål

Konstruktion av en effektförstärkare (PA) med ”Digital Predistortion” (DPD). En transceiver för batteridrivna enheter för Internet of Things, ska integreras med ett PA och en DPD-algoritm, och tillverkas i en CMOS teknologi, 28nm eller mindre. Vi vill visa att det kan uppnås en hög verkningsgrad i en låg-effekt implementering. Xenergic har utvecklat en teknologi för minnen och logik som kan användas för DPD och som samtidigt har extremt låg effektförbrukning. Därmed kan en digital fördistortions-effektförstärkare bli en teknik som är lämplig för cellulära applikationer.

Förväntade effekter och resultat

Genom digital fördistortion av signalen till effektförstärkaren kan denna arbeta i ett område där verkningsgraden har sitt maximum. Effektförbrukning ska optimeras genom att designa en krets som kan matas med en låg spänning. Användning av DPD anses i allmänhet för effektkrävande för cellulära enheter. Genom projektet vill vi visa att denna teknik kan vara av intresse, genom integration av ett effektivt PA, ett lågeffekt minne/algoritm. Lunds universitet (LU) kan publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter, och Xenergic kommer få ett attraktivt demo för marknadsföringen.

Planerat upplägg och genomförande

Xenergic ska designa ett lågeffekt minne som är specialanpassat för integration med en lågeffekt DPD. DPDn och minnet ska tillverkas i en modern CMOS teknologi. LU är ansvarig för systemsimuleringar, specifikation av fördistortions-algoritmen, och design av PAn. Efter tillverkningen ska mätningar på kislet genomföras i EIT´s elektronik lab. LU kommer anställa en postdoktor som är erfaren med design av effektförstärkare och mätningar. Resultaten ska offentligöras genom sampublicering och demonstration på konferenser eller mässor.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 maj 2018

Diarienummer 2018-01533

Statistik för sidan