Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Biobaserade material från sulfatlignin - LIGNOMAT

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 5 800 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - april 2025
Status Avslutat
Utlysning Sweden Brazil Innovation Initiative

Viktiga resultat som projektet gav

Utvecklingen av LignoBoost XS genererade värdefull kunskap om design av kompakta ligninutvinningsanläggningar, vilket möjliggjorde utvecklingen av en förbättrad och demonstrerande möjlighet för ligninutvinning för mindre industrier som syftar till att värdera lignin och bidra till ett grönare samhälle. Anläggningen modifierades för att förbättra dess kompatibilitet med andra polymerer. De resulterande termoplastblandningarna visade lignins industriella potential för dess värdeutveckling.

Långsiktiga effekter som förväntas

Nya processer möjliggjorde effektiv isolering av lignin från både mjuka och lövträsligniner som framgångsrikt modifierats för användning i termoplaster och härdplaster. Denna innovation förbättrar resurseffektiviteten, minskar utsläppen av växthusgaser och stöder ersättning av fossilbaserade polymerer med biobaserade alternativ. Det etablerade processkonceptet ökar kommersialiseringspotentialen i Sverige och Brasilien, samtidigt som det stärker samarbetet mellan företag och forskningsinstitut.

Upplägg och genomförande

Projektets arbetsflöde var uppdelat i sex arbetspaket. WP 1 behandlade projektledning, WP 2-4 relaterade till ligninutvinning och produktion. WP 5 relaterade till ligninanvändning i termoplast och härdplast och WP6 relaterade till marknads- och teknisk bedömning. Arbetet i Brasilien försenades och orsakade viss skada på projektet. Många justeringar var tvungna att göras för att slutföra projektet och nå målen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 juni 2025

Diarienummer 2019-03509