Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Autonomt navigationsstöd från georeferering i realtid

Diarienummer
Koordinator Spacemetric AB
Bidrag från Vinnova 5 718 000 kronor
Projektets löptid september 2019 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång Nationella flygtekniska forskningsprogrammet 7 - 2019

Syfte och mål

Med fokus på bildbaserad lägesbestämning för UAV:er, utan användning av satellitbaserad navigering, var målet att överföra kunskap och bygga en grund för utveckling av främst bildbaserade navigationssystem genom samarbete mellan KTH och Spacemetric. Sammantaget uppnådde projektet sina mål: · innovativa metoder utvecklades och presenterades vid tre internationella konferenser · flera artiklar publicerades · den inhämtade kunskapen har gett Spacemetric underlag för vidare utveckling av bildbaserad navigering · arbetet väckte intresse på nationell och europeisk nivå.

Resultat och förväntade effekter

Projektet genererade tre vetenskapliga publikationer, presenterade vid internationella konferenser, och två masteruppsatser. En innovativ metod för låghöjdsnavigering över skogslandskap togs fram. Metoden utnyttjar växtlighetens 3D-strukturer (patentsökt). Spacemetric erhöll kunskap som underlag för framtida utveckling av bildbaserad navigering. Ett fortsättningsprojekt med FMV-finansiering pågår. Ett parallellt Vinnova-projekt om användningsfall och icke-tekniska utmaningar för framtida autonom flygnavigering genomfördes med svenska UAV-användare.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i nära samarbete mellan KTH och Spacemetric. Daniel Sabel, som är anställd vid Spacemetric, genomförde inom ramen för projektet doktorandstudier vid KTH:s avdelning för robotik, perception och lärande. Två projektspecifika masteruppsatser genomfördes under projektets ledning. SME:n I-CONIC Vision anlitades för realtidsgenerering av 3D-data från UAV-bilder. Datainsamling genomfördes av Spacemetric med projektets egen UAV. Projektet samverkade även med andra industriella och statliga enheter i Sverige och i Europa, t.ex. NFFP:s klusterledare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 september 2023

Diarienummer 2019-02746

Statistik för sidan