Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Arena Research2Business

Diarienummer
Koordinator Ingenjörsvetenskapsakademien Iva - Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Bidrag från Vinnova 12 178 338 kronor
Projektets löptid december 2017 - mars 2022
Status Avslutat

Syfte och mål

Projektets utgångspunkt är att Sverige ska bli ledande på att omvandla akademisk forskning till hållbar konkurrenskraft. Potentialen är stor, men för att lyckas behövs fler samarbeten kring forskningsresultat som utmynnar i innovationer eller annan affärsutveckling. Syftet med R2B är därför att bidra till en förbättrad och ökad samverkan mellan forskare på universitet och högskolor och företag. R2B tar avstamp i behovet av att förbättra nyttiggörandeprocessen och har genom en medveten praktisk och lärande ansats uppfyllt projektets syfte och mål.

Resultat och förväntade effekter

R2B är ett kraftfullt verktyg för ökad förståelse för nyttiggörande. Att som forskare driva processen mot kommersialisering är inte en given del av yrkesrollen. Mot den bakgrunden är ett deltagande i R2B:s aktiviteter indirekt ett lärande och som ger insikter. En snabbrörlig omvärld gör R2B än mer relevant. Det är få företag som har tid eller resurser att få kontakt med lärosäten i allmänhet eller kunna ta del av den senaste och mest intressanta forskningen i synnerhet. Med R2B får företagen en nationell överskådlighet och en kontinuitet i kontakter.

Upplägg och genomförande

R2B drivs med en tidshorisont på minst tio år. En bred ansats har fått ta plats för alla de frågeställningar som behövde adresseras, inte minst sett till intressenternas skiftande drivkrafter och förutsättningar. Experimenterande, dynamik, stort engagemang och ökade insikter om uppdragets unicitet har kännetecknat utvecklingen. Ett flertal lösningar, aktiviteter, verktyg och organisationsformer har testats vilket gett avkastning både operationellt och policymässigt. Projektet strävar efter ett kollaborativt lärande där processen är viktigare än rapporteringen.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 augusti 2022

Diarienummer 2017-05317

Statistik för sidan